Babka marmurkowa

-magda-

Member
Mar 24, 2006
328
0
0
Zrobiłam znowu
icon_smile.gif
Z małą innowacją- nie dałam kakao ale dałam plastry jabłek. Wyszło SUUUPER
mniam.gif

roggie

Member
Lut 14, 2006
1,142
0
0
Jestem fanką tego ciasta. Pyszne i bardzo dobrze się przechowuje. Tym razem rozpuściłam w ciepłym mleku kawę capuccino -około 1/3-1/2 paczki 110 gramowej. Bardzo smakowicie wyszło.
Dziękuję Anusiaczku za tą rewelacyjną babę
icon_smile.gif

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Syso jaka piękna!
icon_biggrin.gif

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
icon_eek.gif
Mjaaałć Syso, jaka piękna baba, a foremka cudo
icon_eek.gif

Agata

Member
Paź 7, 2005
1,214
1
0
Zrobiłam wczoraj dla męża na dzień chłopa :D i już się ostał tylko kawałeczek, a no i fajne łatki mi wyszły :D

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
kasha @ 1 Oct 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=371907
icon_eek.gif
Mjaaałć Syso, jaka piękna baba, a foremka cudo
icon_eek.gif
Kasha, dzieki
icon_biggrin.gif
Foremka rzeczywiscie jest ladna, nawet najzwyklejsze ciacho wyglada w niej imponujaco. Jest ona silikonowa, z tych grubszych, ceglany kolor. Zawsze mam potwornego stesa, jak jej uzywam, bo nie wiem, czy ktos pamieta, ale kiedys mialam potworne przejscia z forma sil. z Allegro, w ogole nie moglam z niej wyjac ciasta i teraz sie ciezko mi z leku wyleczyc
icon_biggrin.gif

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
zrobilam... ciasto przelozylam do foremek muffinowych... rodzina zajada ze smakiem, jak dla mnie to za duzo proszku co wyraznie wyczuwam na swoim podniebieniu
icon_frown.gif

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
bylam w sklepie, przegladalam te wszystkie proszki i wzielam najmniejsza paczuszke 15g i tyle tez wsypalam do maki... jak dla mnie za duzo, ale ja zawsze mam problemy z proszkiem, bo czesto go wyczuwam, raz ze mam taki dziwny posmak w buzi, a dwa, ze meczy mnie potem zgaga
icon_frown.gif

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Zrobilam, juz nie ma sladu, bardzo pyszne! Ale dodalam tylko jedna plaska lyzeczke proszku do pieszenia i tez ladnie uroslo i nie mialo tego posmaczku proszku....

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Boshka @ 11 Oct 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=376792Poznanska ze sklepiku polsko-litewsko-rosyjskiego.
icon_wink.gif
Ta angielska 'plain' jest jakas taka ciemna
No wlasnie, ja tez kupuje polska do wypiekow. Robilam z plain flour i babka byla o wiele gorsza, a z tortowej rewelacja. Pytam, bo myslalam, ze moze dalas self-rising i bylam ciekawa efektu.
icon_biggrin.gif

Kiedys zrobilam plesnaka z plain flour i caly poszedl do kosza, chociaz plesniak to nasze ulubione ciasto i robilam go milion razy, nigdy nie spartaczylam
icon_biggrin.gif

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
O anglielskiej mace i wypiekach dlugo by mowic. Pamietam jak zrobilam swoja pierwsza drozdzowke w Anglii, wyszla taka cegla, ze moglabym kogos tym ciastem uszkodzic. Wydawalo mi sie, ze ta maka jest OK do kruchych typu tarta itp, ale do ucieranych lub biszkoptow sie zupelnie nie nadaje.... Podejrzewam, ze nikomu to nie szkodzi, bo nikt raczej ciast nie piecze.
Jesli juz nawet plesniak nie wyszedl....

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Mysle, ze ta maka jest dobra do ich nich ciast z owocami suszonymi, marchewkowcow i bananowcow i tym podobnych, bo one ze swojej natury sa ciezkie i dobrze
icon_mrgreen.gif

Do babek, biszkoptow najlepsza polska tortowa. Boshka, ciasta to pieka, ale gotowe z proszku. Raz sie skusilam, chociaz nie lubie zadnych gotowcow oprocz ewentualnie piernika ketrzynskiego, ktorego to darze wielkim sentymentem, bo to bylo jedno z pierwszych ciast jakie pieklam. No i kupilam jakis serniczek w proszku
dump.gif
- zrobilo sie w pare sekund, ale smak mialo okropny, fuj!!

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Poza tym czesto kupuja gotowe ciasta bo tanio i szybko. A jadlas kiedyc mrozone coponiektore, raz kupilam skrudel jablokowy taki do piekarnika prosto z zamrazalnika. To dopiero bylo okropienstwo!

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy