300g maki + 1 łyżka
250g margaryny/masła
8 łyżek oleju
5 jaj
250g cukru
1 łyżeczka octu
2 ły zeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1/2 szklanki maku
cukier waniliowy
Białka oddzielam od żółtek. Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na krem, następnie dodaję miękką margarynę i dalej ucieram, dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ocet, olej i dokładnie ale delikatnie ,łączę. Białka ubijam na sztywno i delikatnie łączę z ciastem. Ciasto dzielę na 3 części, do pierwszej dodaję kakao, do drugiej łyżkę mąki a do trzeciej mak. Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą formy z kominkiem wlewam ciasto kakaowe, następnie białe i na końcu makowe. Piekę w 200 sopniach około 1 godziny. Wystudzoną babke oblewam polewą czekoladową.
Polewę zrobiłam tym razem w ten sposób 70g margaryny roztopiłam, dodałam 7 łyżek cukru i rozpuściłam, następnię 3 łyżki mleka i do zagotowałam, odstawiłam i dodałam 5 czubatych łyżek kakao i dokładnie to utarłam, jeszcze goracą oblałam ciasto.
250g margaryny/masła
8 łyżek oleju
5 jaj
250g cukru
1 łyżeczka octu
2 ły zeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1/2 szklanki maku
cukier waniliowy
Białka oddzielam od żółtek. Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na krem, następnie dodaję miękką margarynę i dalej ucieram, dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ocet, olej i dokładnie ale delikatnie ,łączę. Białka ubijam na sztywno i delikatnie łączę z ciastem. Ciasto dzielę na 3 części, do pierwszej dodaję kakao, do drugiej łyżkę mąki a do trzeciej mak. Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą formy z kominkiem wlewam ciasto kakaowe, następnie białe i na końcu makowe. Piekę w 200 sopniach około 1 godziny. Wystudzoną babke oblewam polewą czekoladową.
Polewę zrobiłam tym razem w ten sposób 70g margaryny roztopiłam, dodałam 7 łyżek cukru i rozpuściłam, następnię 3 łyżki mleka i do zagotowałam, odstawiłam i dodałam 5 czubatych łyżek kakao i dokładnie to utarłam, jeszcze goracą oblałam ciasto.
