Bagietka pszenno-żytnia z cebulą

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
...albo bez, jak kto lubi.
Przepis podstawowy wg Reinharta, jak zwykle lekko przeze mnie zmodyfikowany 8)




Dzień poprzedzający pieczenie:
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki drożdży instant
3/4 szkl. wody

Wszystko dokładnie wymieszać, lekko wyrobić - powinno być dość luźne, ale niezbyt klejące i pozostawić na 3-4 h w temp. pokojowej do wyrośnięcia.
Schować na noc do lodówki (ale niekoniecznie - jak ktoś chce, może to pominąć i od razu przejść do kolejnego etapu przygotowania):

Następnego dnia dodać:
1 i 3/4 szkl mąki pszennej (np typ 650)
1/3 szkl mąki żytniej (użyłam razowej)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka drożdży instant
3/4 szkl wody o temp. pokojowej

Dokładnie wyrobić rękoma lub mikserem. Uformować kulę - powinna być raczej luźna, ale nie klejąca - jeśli jest taka potrzeba dodać odrobinę mąki lub wody. Posmarować oliwą, przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej na 2 h.Ok. 1 szkl cebuli drobno pokroić, podsmażyć na oliwie, by się zeszkliła i ostudzić.

Po tym czasie nagrzać piekarnik do temp. 250 st C.
Wyjąć ciasto z miski i uformować bagietki: ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na kształt prostokąta (krótszy bok powinien mieć ok. 10 cm długości), rozłożyć cebulę i zwinąć w rulon.
Ponacinać i zostawić do wyrośniecia na ok. 40-60 min.

Wstawić do nagrzanego piekarnika (można piec na gorącej blasze albo kamieniu). Po 10 minutach zmniejszyć temp. do 210 st C. Po kolejnych 10 min. do 190 st. C. Piec jeszcze 10-15 minut - do czasu, kiedy bagietka jest równo zrumieniona - wyjąć i ostudzić na kratce.

Smacznego!
Liska
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,538
1,650
113
Zrobiłam, bardzo dobra, prawie już zjadłam (ale z 1/2 porcji), ale ja upiekłam w keksówce, bo nie mam kamienia, a na blasze mi nie wychodzi. Mam tylko pytanie, czym smarujesz, żeby był ładny wierzch, nie taki matowy. Mam małe jeszcze doświadczenie w pieczeniu chlebów. Czasami smaruję jajkiem, ale do jednej keksówki trochę mi szkoda, bo zużywam tylko odrobinę, a resztę najczęściej do zlewu.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
eeee... matowy wierzch rządzi!
 

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
Może racja, przynajmniej widać, że to domowy wyrób.
ja teraz też już niczym nie smaruję - wcześniej smarowałam zwykle jajkiem wymieszanym z łyżką śmietany - skórka jest wtedy błyszcząca, ale nie każdemu odpowiada poźniej posmak jajka na pieczywie.
Ja używałam tego jajka tyle ile potrzeba, a resztę do lodówki.
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Pyszna, przepyszna! Zrobilam bez cebuli w formie długiego chlebka. I hurra! :mrgreen: Udalo mi się ją tak naciąć, że pierwszy raz mi nic nie pękło ani się nie wybuliło. A dodatek mąki żytniej nadaje smak - jest fantastyczny!
 

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
Dziewczyny, ogromnie mi miło, że Wam smakuje
icon_smile.gif
Chociaż to zasługa Reinharta, że wymyślił ten przepis
icon_smile.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
Czy moge make zytnia zamienic na razowa?
chce bagietke razowa!