- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0
...albo bez, jak kto lubi.
Przepis podstawowy wg Reinharta, jak zwykle lekko przeze mnie zmodyfikowany 8)
Dzień poprzedzający pieczenie:
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki drożdży instant
3/4 szkl. wody
Wszystko dokładnie wymieszać, lekko wyrobić - powinno być dość luźne, ale niezbyt klejące i pozostawić na 3-4 h w temp. pokojowej do wyrośnięcia.
Schować na noc do lodówki (ale niekoniecznie - jak ktoś chce, może to pominąć i od razu przejść do kolejnego etapu przygotowania):
Następnego dnia dodać:
1 i 3/4 szkl mąki pszennej (np typ 650)
1/3 szkl mąki żytniej (użyłam razowej)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka drożdży instant
3/4 szkl wody o temp. pokojowej
Dokładnie wyrobić rękoma lub mikserem. Uformować kulę - powinna być raczej luźna, ale nie klejąca - jeśli jest taka potrzeba dodać odrobinę mąki lub wody. Posmarować oliwą, przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej na 2 h.Ok. 1 szkl cebuli drobno pokroić, podsmażyć na oliwie, by się zeszkliła i ostudzić.
Po tym czasie nagrzać piekarnik do temp. 250 st C.
Wyjąć ciasto z miski i uformować bagietki: ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na kształt prostokąta (krótszy bok powinien mieć ok. 10 cm długości), rozłożyć cebulę i zwinąć w rulon.
Ponacinać i zostawić do wyrośniecia na ok. 40-60 min.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (można piec na gorącej blasze albo kamieniu). Po 10 minutach zmniejszyć temp. do 210 st C. Po kolejnych 10 min. do 190 st. C. Piec jeszcze 10-15 minut - do czasu, kiedy bagietka jest równo zrumieniona - wyjąć i ostudzić na kratce.
Smacznego!
Liska
Przepis podstawowy wg Reinharta, jak zwykle lekko przeze mnie zmodyfikowany 8)

Dzień poprzedzający pieczenie:
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki drożdży instant
3/4 szkl. wody
Wszystko dokładnie wymieszać, lekko wyrobić - powinno być dość luźne, ale niezbyt klejące i pozostawić na 3-4 h w temp. pokojowej do wyrośnięcia.
Schować na noc do lodówki (ale niekoniecznie - jak ktoś chce, może to pominąć i od razu przejść do kolejnego etapu przygotowania):
Następnego dnia dodać:
1 i 3/4 szkl mąki pszennej (np typ 650)
1/3 szkl mąki żytniej (użyłam razowej)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka drożdży instant
3/4 szkl wody o temp. pokojowej
Dokładnie wyrobić rękoma lub mikserem. Uformować kulę - powinna być raczej luźna, ale nie klejąca - jeśli jest taka potrzeba dodać odrobinę mąki lub wody. Posmarować oliwą, przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej na 2 h.Ok. 1 szkl cebuli drobno pokroić, podsmażyć na oliwie, by się zeszkliła i ostudzić.
Po tym czasie nagrzać piekarnik do temp. 250 st C.
Wyjąć ciasto z miski i uformować bagietki: ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na kształt prostokąta (krótszy bok powinien mieć ok. 10 cm długości), rozłożyć cebulę i zwinąć w rulon.
Ponacinać i zostawić do wyrośniecia na ok. 40-60 min.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (można piec na gorącej blasze albo kamieniu). Po 10 minutach zmniejszyć temp. do 210 st C. Po kolejnych 10 min. do 190 st. C. Piec jeszcze 10-15 minut - do czasu, kiedy bagietka jest równo zrumieniona - wyjąć i ostudzić na kratce.
Smacznego!
Liska