- Gru 22, 2004
- 5,066
- 434
- 83
Przepis z książki LOCAL BREADS Daniel’a Leader’a z moimi małymi zmianami
Biga
60g wody
1,5g drożdży instant
75g maki pszennej
Ciasto chlebowe:
135g biga jw
180g letniej wody
4g drożdży instant
250g maki pszennej*
5g soli
100g zielonych oliwek
Wymieszać dobrze składniki na bigę. Przykryć miskę folią i pozostawić w temperaturze pokojowej na 1 godzinę, a potem schłodzić w lodowce przez 8 do 16 godzin.
Następnego dnia wyjąc bigę z lodówki, dodać letnią wodę i dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Dodać drożdże, potem mąkę i resztę składników.
Wyrabiać ciasto 8-9 minut. Oliwki pokroić niezbyt drobno i dodać do ciasta. Wyrabiać jeszcze chwile razem.
Ciasto powinno wyrastać w misce 2 do 2,5 godz.**
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, uformować podłużne bułki. Przykryć szczelnie folią i odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok 45 minut. Powinno prawie podwoić swoją objętość.
Piec w nagrzanym piekarniku do 240st C przez 15-20 minut lub do pięknego zbrązowienia.
—————
* dodałam ok 70g maki orkiszowej razowej, przez co trochę trudniej ciasto się wyrabiało, ale wg mnie było lepsze w smaku
** w trakcie wyrastania po 1 godzinie wyjęłam ciasto i złożyłam ponownie, przez co wyraźnie poprawiła się jego struktura
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: