- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Nostalgiczne słodkości, łatwe i szybkie w przygotowaniu
300 g ciasteczek typu petit beurre
200 g rodzynek
200 g dżemu truskawkowego lub wiśniowego
100 ml mleka
100 g masła
100-125 g cukru
4 czubate łyżeczki ciemnego kakao
3-4 krople aromatu rumowego
wiórki kokosowe.
Herbatniki dokładnie rozkruszyć. Dobrze nadaje się do tego celu tłuczek do mięsa.
W rondlu rozpuścić w mleku masło, dodać cukier, rodzynki, dżem, kakao i aromat.
Dodać pokruszone herbatniki, wymieszać dokładnie. Wystudzić.
Z masy formować w dłoniach kule wielkości dużej moreli, obtaczać je w wiórkach kokosowych.
Odstawić do lodówki.
Z tej proporcji wychodzi 12 bajaderek.


300 g ciasteczek typu petit beurre
200 g rodzynek
200 g dżemu truskawkowego lub wiśniowego
100 ml mleka
100 g masła
100-125 g cukru
4 czubate łyżeczki ciemnego kakao
3-4 krople aromatu rumowego
wiórki kokosowe.
Herbatniki dokładnie rozkruszyć. Dobrze nadaje się do tego celu tłuczek do mięsa.
W rondlu rozpuścić w mleku masło, dodać cukier, rodzynki, dżem, kakao i aromat.
Dodać pokruszone herbatniki, wymieszać dokładnie. Wystudzić.
Z masy formować w dłoniach kule wielkości dużej moreli, obtaczać je w wiórkach kokosowych.
Odstawić do lodówki.
Z tej proporcji wychodzi 12 bajaderek.
