- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
BAKŁAZANOWE ROLADKI W POMIDOROWYM SOSIE.
Składniki:
2 bakłażany (duże)
2 krążki Mozzarella
12 listków bazyli lub szałwi
12 plastrów cieńkiej surowej wędzonej szynki np .parmeńskiej.
sól , pieprz i wykałaczki
1/2 kg pomidorów
2 ząbki czosnku
garść bazyli
3 lyżki oliwy
1.Bakłażany kroimy na cienkie najwyżej 3 mimimetrowe plastry ( z jednego bakłażana powino wyjść 6 plastrów)
Solimy je z obydwu stron i zostawiamy na 20 minut aż zmiękną.
2.Każdy z krążków Mozzarelli kroimy na 6 części.
3.W miarę elastyczne plasty bakłażana piepszymy, kładziemy na niego plasterek szynki, liść bazyli,kawałek mazzarelli.
Wszystko zwijamy w roladkę i przebijamy wykałaczką.
4.Zrobiane roladki układamy w zaroodpornym naczyniu. Po bokach kładziemy pokrojone w ćwiartki pomidory wymieszane z bazylią i rozdrobnionym czosnkiem. Wszystko to zraszymy oliwą.
5.Pieczemy w piekarniku w temp 200 stopni przez 20-25 minut.
ps.Zamiast Mozzalelli można dodać kozi ser.

Składniki:
2 bakłażany (duże)
2 krążki Mozzarella
12 listków bazyli lub szałwi
12 plastrów cieńkiej surowej wędzonej szynki np .parmeńskiej.
sól , pieprz i wykałaczki
1/2 kg pomidorów
2 ząbki czosnku
garść bazyli
3 lyżki oliwy
1.Bakłażany kroimy na cienkie najwyżej 3 mimimetrowe plastry ( z jednego bakłażana powino wyjść 6 plastrów)
Solimy je z obydwu stron i zostawiamy na 20 minut aż zmiękną.
2.Każdy z krążków Mozzarelli kroimy na 6 części.
3.W miarę elastyczne plasty bakłażana piepszymy, kładziemy na niego plasterek szynki, liść bazyli,kawałek mazzarelli.
Wszystko zwijamy w roladkę i przebijamy wykałaczką.
4.Zrobiane roladki układamy w zaroodpornym naczyniu. Po bokach kładziemy pokrojone w ćwiartki pomidory wymieszane z bazylią i rozdrobnionym czosnkiem. Wszystko to zraszymy oliwą.
5.Pieczemy w piekarniku w temp 200 stopni przez 20-25 minut.
ps.Zamiast Mozzalelli można dodać kozi ser.


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: