Bakłażanowe roladki w pomidorowym sosie

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
BAKŁAZANOWE ROLADKI W POMIDOROWYM SOSIE. Baklazanowe_roladki.jpg
Składniki:
2 bakłażany (duże)
2 krążki Mozzarella
12 listków bazyli lub szałwi
12 plastrów cieńkiej surowej wędzonej szynki np .parmeńskiej.
sól , pieprz i wykałaczki
1/2 kg pomidorów
2 ząbki czosnku
garść bazyli
3 lyżki oliwy

1.Bakłażany kroimy na cienkie najwyżej 3 mimimetrowe plastry ( z jednego bakłażana powino wyjść 6 plastrów)
Solimy je z obydwu stron i zostawiamy na 20 minut aż zmiękną.
2.Każdy z krążków Mozzarelli kroimy na 6 części.
3.W miarę elastyczne plasty bakłażana piepszymy, kładziemy na niego plasterek szynki, liść bazyli,kawałek mazzarelli.
Wszystko zwijamy w roladkę i przebijamy wykałaczką.
4.Zrobiane roladki układamy w zaroodpornym naczyniu. Po bokach kładziemy pokrojone w ćwiartki pomidory wymieszane z bazylią i rozdrobnionym czosnkiem. Wszystko to zraszymy oliwą.
5.Pieczemy w piekarniku w temp 200 stopni przez 20-25 minut.

ps.Zamiast Mozzalelli można dodać kozi ser.
cook.gif
smacznego.gif
 

Załączniki

  • Baklazanowe_roladki.jpg
    Baklazanowe_roladki.jpg
    153.3 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Do zrobienia
icon_smile.gif
W życiu nie jadłam bakłażana!
Zastanawiam się tylko, czy można zamiast mozarelli dać jakiś biały ser (niekoniecznie kozi), z ziołami i czosnkiem. Ricottę może? Albo doprawiony twaróg?
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Robie bardzo podobnie, tylko bez szynki i z kozim serem; pycha!
lecker.gif


Azazelle, chyba lepiej taki serek, ktory nie 'wyplynie' za bardzo podczas pieczenia
gruebel_2.gif
 

Azazelle

Member
Wrz 1, 2006
1,706
0
0
Już ja coś znajdę
icon_smile.gif
Z homogenizowanym nie będę ryzykować
icon_wink.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Azazelle @ 27 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=878165Zastanawiam się tylko, czy można zamiast mozarelli dać jakiś biały ser (niekoniecznie kozi), z ziołami i czosnkiem. Ricottę może? Albo doprawiony twaróg?
A fetę lubisz? Bo ja takie roladki z baklażana robię i są przepyszne: http://everycakeyoubake.blogspot.com/2008/...-bakaanowe.html
Te muszę też wypróbować, lubię mozzarellę na ciepło
icon_smile.gif


kasiak73 @ 27 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=878216Czy zamiast bakłażana może byc kabaczek???
Myślę, że tak, choć np. ja wolę bakłażana
fiesgrins.gif
 

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Podobną, potrawę wypatrzyłem jeszcze na "Kwesti Smaku".- Involtini z bakłażana z mozzarellą.
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska...na/przepis.html

Pragnę jeszcze raz zwrócic uwagę ,że przy wykonywaniu tej potrawy plastry bakłażana muszą być cienkie, bo inaczej nawet spora ilość soli nie zmienkczy je i będą spore problemy z zawijaniem.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy