BeataSz @ 13 Dec 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1553201Lepiej żeby w trakcie peklowania nie przymarzło, bo solanka może wtedy mieć trudności we wnikaniu w mięso, tak mi się przynajmniej wydaje.
Mam nadzieję kasha, że wyidzie Ci i nie będzie krwiste jak ostatnio.Beatko ,moja przeleżała 9 dni na balkonie, zrobiłam i próbuję gorącą, pyszna jest![]()
nie wiem jak JotHa to zrobiła, że przyprawy tak ładnie przylegają.
Czy worek zamykacie jedynie załączonym dzyndzlem czy jakoś obwiązujecie?
Mój worek nabrał wody![]()
kasha @ 15 Dec 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1553390Beatko ,moja przeleżała 9 dni na balkonie, zrobiłam i próbuję gorącą, pyszna jest![]()
nie wiem jak JotHa to zrobiła, że przyprawy tak ładnie przylegają.
Czy worek zamykacie jedynie załączonym dzyndzlem czy jakoś obwiązujecie?
Mój worek nabrał wody
A już Ci powiem, jak JotHa zrobiła.![]()
Po wyciągnięciu z zalewy wycieram papierowym ręcznikiem, odsączam ile się tylko da. Później miziam miecho w misce z przyprawami (dużo papryki słodkiej dla koloru). Wrzucam do woreczka (rękawa) do pieczenia mięsa i związuję możliwie dobrze. Zaciskam sznurkiem, te gotowe klipsy/dzyndzle jakoś średnio trzymają.
Zdarza się, że woda wniknie do środka, ale większość gotowań jednak na sucho w środku.
JotHa @ 15 Dec 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1553507Jak wiążę, to powietrze usuwam, ale nie idealnie. Raczej skupiam się na mocnym związaniu, poowijaniu sznurkiem i supłaniu.![]()
Balon się robi w trakcie gotowania i później trwa nawet po ostudzeniu, aż to przecięcia. Często w nim tylko powietrze, ale bywa, że i woda z 'sokiem' z mięsa.jeszcze jedno głupie pytanie JotHo, czy tak supłasz wnętrze czy z zewątrz worek owijasz?
JotHa @ 17 Dec 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1553685Rekaw wędliniarski to ta siatka elastyczna ?ja nie wiem co to jesttylko pytam w czy można ten baleron w takim do pieczenia gotować?![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.