- Wrz 19, 2004
- 30,775
- 4,837
- 113
Receptura jest stara, więc sie prosze nie dziwić, że proporcja będzie na
1 kg wyrobu gotowego
Maka pszenna tortowa 284 g
cukier-puder 182 g
margaryna/maslo 170 g
jaja 182 g
zapach waniliowy
marmolada 480 g
Ciastka te można zrobic dwoma sposobami:
1/ na ciepło - w tym przypadku jaja z cukrem nalezy ubić podgrzewając, a potem ubijać az do ochłodzenia, w oddzielnym naczyniu utrzeć na puch tłuszcz, dodawać do niego stopniowo ubita masę, na końcu zapach i mąkę. Całość lekko i dokładnie wymieszać.
2/ utrzeć tłuszcz z cukrem dodać stopniowo jaja, zapach, wsypać mąkę i zamieszać.
Gotowa masę nałożyć do worka cukierniczego o okrągłej koncówce i szprycowac na blache wyłożoną papierem małe herbatniczki o średnicy
ok. 2 cm. Piec w temp. 180 stopni.
Po częściowym ochłodzeniu składać po dwa na marmolade wieloowocową utartą na gładko.
1 kg wyrobu gotowego
Maka pszenna tortowa 284 g
cukier-puder 182 g
margaryna/maslo 170 g
jaja 182 g
zapach waniliowy
marmolada 480 g
Ciastka te można zrobic dwoma sposobami:
1/ na ciepło - w tym przypadku jaja z cukrem nalezy ubić podgrzewając, a potem ubijać az do ochłodzenia, w oddzielnym naczyniu utrzeć na puch tłuszcz, dodawać do niego stopniowo ubita masę, na końcu zapach i mąkę. Całość lekko i dokładnie wymieszać.
2/ utrzeć tłuszcz z cukrem dodać stopniowo jaja, zapach, wsypać mąkę i zamieszać.
Gotowa masę nałożyć do worka cukierniczego o okrągłej koncówce i szprycowac na blache wyłożoną papierem małe herbatniczki o średnicy
ok. 2 cm. Piec w temp. 180 stopni.
Po częściowym ochłodzeniu składać po dwa na marmolade wieloowocową utartą na gładko.