- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
czyli kurczak duszony w jogurcie, aromatycznych przyprawach, pomidorach i migdalach. Przepis z "The Balti Cookbook" Shehzad Husain.
200ml jogurtu naturalnego
50g mielonych migdalow
1 1/2 lyzeczki sproszkowanego chilli
1 maly lisc laurowy (polamany na malenkie kawalki)
1/4 lyzeczki mielonych gozdzikow
1/4 lyzeczki mielonego cynamonu
4 zielone cardamomy
1 lyzeczka swiezego imbiru (zmiazdzonego)
1 lyzeczka czosnku (zmiazdzonego)
1 puszka pomidorow
1 1/4 lyzeczki soli
1 kurczak (ok. 1.30kg) bez skory, pociety na male kawalki
75g masla
2 lyzeczki oleju kukurydzianego
2 srednie cebule (pokrojone)
2 lyzki swiezej kolendry
Polaczyc ze soba:
jogurt, migdaly, wszystkie suche przyprawy, imbir, czosnek, pomidory (wraz z sokiem) i sol.
Przygotowanego kurczaka zalac jogurtowa mikstura i wstawic do lodowki na godzine.
Rozgrzac olej i maslo na patelni o grubym dnie (najlepiej zeliwnej, a idealnie w karahi), dodac cebule i smazyc kilka minut. Dodac kurczaka, obsmazac mieszajac przez ok 10 min. Dodac pozostaly sos i polowe pokrojonej kolendry. Dusic pod przykryciem, az mieso kurczaka bedzie miekkie. Pod koniec zdjac pokrywke i gotowac ostro, tak aby odparowac czesc sosu (powinien byc dosc gesty).
Podawac posypany cilantro z dobrym ryzem, np jak na zdjeciu:
Basmati z Masoor Dhal:
200g ryzu basmati
175g masoor dhal (polowki czerwonej soczewicy)
2 lyzki ghee (moze byc maslo)
1 mala cebula
1 lyzeczka tartego swiezego imbiru
1 lyzeczka zmiazdzonego czosnku
1/2 lyzeczki turmeric (zdaje sie, ze to kurkuma <!--emoid
--><!--endemo--> )
600ml wody
1 lyzeczka soli
Ryz mieszamy z soczewica, pluczemy dokladnie. W garnku (z pokrywka ) rozgrzewamy ghee (lub maslo) i smazymy cebulke, zmniejszyc ogien, dodac imbir, czosnek, kurkume, i smazyc mieszajac ok 1 min.
Dodac ryz z soczewica, wymieszac delikatnie, zalac woda, zagotowac.
Przyryc szczelna pokrywka,i gotowac 25 min na malenkim ogniu.
Przed podaniem dodac sol i dobrze wymieszac.
200ml jogurtu naturalnego
50g mielonych migdalow
1 1/2 lyzeczki sproszkowanego chilli
1 maly lisc laurowy (polamany na malenkie kawalki)
1/4 lyzeczki mielonych gozdzikow
1/4 lyzeczki mielonego cynamonu
4 zielone cardamomy
1 lyzeczka swiezego imbiru (zmiazdzonego)
1 lyzeczka czosnku (zmiazdzonego)
1 puszka pomidorow
1 1/4 lyzeczki soli
1 kurczak (ok. 1.30kg) bez skory, pociety na male kawalki
75g masla
2 lyzeczki oleju kukurydzianego
2 srednie cebule (pokrojone)
2 lyzki swiezej kolendry
Polaczyc ze soba:
jogurt, migdaly, wszystkie suche przyprawy, imbir, czosnek, pomidory (wraz z sokiem) i sol.
Przygotowanego kurczaka zalac jogurtowa mikstura i wstawic do lodowki na godzine.
Rozgrzac olej i maslo na patelni o grubym dnie (najlepiej zeliwnej, a idealnie w karahi), dodac cebule i smazyc kilka minut. Dodac kurczaka, obsmazac mieszajac przez ok 10 min. Dodac pozostaly sos i polowe pokrojonej kolendry. Dusic pod przykryciem, az mieso kurczaka bedzie miekkie. Pod koniec zdjac pokrywke i gotowac ostro, tak aby odparowac czesc sosu (powinien byc dosc gesty).
Podawac posypany cilantro z dobrym ryzem, np jak na zdjeciu:
Basmati z Masoor Dhal:
200g ryzu basmati
175g masoor dhal (polowki czerwonej soczewicy)
2 lyzki ghee (moze byc maslo)
1 mala cebula
1 lyzeczka tartego swiezego imbiru
1 lyzeczka zmiazdzonego czosnku
1/2 lyzeczki turmeric (zdaje sie, ze to kurkuma <!--emoid
600ml wody
1 lyzeczka soli
Ryz mieszamy z soczewica, pluczemy dokladnie. W garnku (z pokrywka ) rozgrzewamy ghee (lub maslo) i smazymy cebulke, zmniejszyc ogien, dodac imbir, czosnek, kurkume, i smazyc mieszajac ok 1 min.
Dodac ryz z soczewica, wymieszac delikatnie, zalac woda, zagotowac.
Przyryc szczelna pokrywka,i gotowac 25 min na malenkim ogniu.
Przed podaniem dodac sol i dobrze wymieszac.
Ostatnią edycję dokonał moderator: