Bananowiec

Alka

Member
Wrz 17, 2004
1,610
0
0
BANANOWIEC
43.jpg

Składniki:
250 g tłuszczu
3 szkl. mąki
1 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 spore banany

Miksujemy ze sobą tłuszcz, mąkę z proszkiem wymieszaną i cukier. Banany rozduszamy widelcem, dorzucamy do ciasta i mieszamy łyżką. Wszystko wkładamy do tortownicy (lub formy babkowej) i pieczemy w 180 st. C ok. 1 godziny.

A tutaj inna wersja, ze śliwkami:
334.jpg

morela70

Member
Wrz 19, 2004
50
0
0
Alka - dziękuję ! dance

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,810
4,862
113
Ja tez dziekuje.

Wrz 3, 2007
299
0
0
Bananowiec piecze moja Teściowa.Ciasto jest extra nawet jak się odchudzałem pokusa była większa niż postawiony cel.
banana.gif
banana.gif
banana.gif
banana.gif
banana.gif
banana.gif
banana.gif
banana.gif
banana.gif
banana.gif
banana.gif

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Do tej pory zrobiłam z różnymi modyfikacjami. Np. z dodatkiem pociachanych suszonych moreli i orzechów (na szczęście mogę), plus polewa z roztopionej gorzkiej czekolady (na szczęście mogę
icon_smile.gif
). Z dodatkiem trzech łyżek kakao też jest dobre. Gdy ciasto surowe jest zbyt zwarte dodaję kapkę mleka sojowego lub ryżowego.
Aha - i by ładniej rosło zastępuję 1/2 szklanki mąki pszennej mąką ziemniaczaną.

Menuszka

Member
Mar 13, 2009
41
0
0
Pięknie, pięknie, wypróbuję, zamelduję.
Tylko czy na pierwszym zdjęciu dwie warstwy ciasta są przełożone papką z bananów?

Menuszka

Member
Mar 13, 2009
41
0
0
Wypróbowałam, za pierwszym razem uznałam, że ciasto surowe jest za suche, dodałam sporo wody (mleka nie mogę) i oczywiście stworzyłam zakalec. Za drugim razem zrobiłam już dokładnie zgodnie z przepisem, ale ponieważ wyszła mi po prostu kruszonka, dolałam parę kropel wody tak, aby ciasto się połączyło. Upiekłam i wyszło bardzo smaczne, ale też nie tak napowietrzone jak na zdjęciach Alki. Mam więc pytanie, jaka powinna być docelowa faktura surowego ciasta?
Dziękuję.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy