- Sty 27, 2006
- 4,371
- 1,781
- 113
JW
))
Bardzo czekoladowy tort
na 2,5 kg tortu
Biszkopt
12 jaj
12 l. cukru
10 l.st. maki
2 l.st bardzo ciemnego kakao
2 l.st. maki ziemniaczanej
Poncz
szklanka wody
3 l.st. kopiaste cukru
1 l.st kawy rozpuszczalnej
50 ml likieru Kahlua
Ganache
500 g czekolady
500 g smietanki kremowki
1 l.st. kawy rozpuszczalnej
krem maslany:
100 g dobrego masla (nie roslinnego i nie margaryna)
100 ml mleczka zageszczonego z cukrem
2 lyzki ciemnego kakao
Polewa
250 g dobrej czarnej czekolady
50 g masla
150 ml smietanki
2 lyzeczki herb. kawy, zaparzyc 1 st. lyzką wrzątku
Biszkopty:
2 bialka ubic, dodac 2 lyzki cukru, jeszcze troche ubic, potem dodac žoltka, wymieszac, wsypac 2,5 lyzki mieszanki z maki i kakao. Piec na papierze w t-rze ok. 200 C 5-7 min. Pokad piecze sie, zrobic nastepna porcje ciasta i t.d. Wszystkie biszkopty pieczone oddzielnie.
Poncz:
wszystko oprocz alkoholu zagotowac razem, przestudzic i dodac alkohol
Ganache:
Czekolade rozdrobnic, smietanke zagotowac i zalac czekolade. Wymieszac, pokad roztopnieje czekolada, ostudzic przez noc w lodowce. Ubic.
Krem maslany:
miekkie maslo ubic razem z mleczkiem. Wziac lyzke kremu, roztopic, dodac kakao i wymieszac. Troche przestudzic i zmieszac z pozostala czescia kremu
Polewa
Wszystko roztopic razem nad parą. Wymieszac dokladnie. Chwilę przestudzic i rozprowadzac na powierzchni tortu.
Biszkopty wyrownac, lekko zmoczyc ponczem, przekladac ganache. Gore i boki wyrownac kremem maslanym. Polewe rozprowadzic na powierzchni tortu, dekorowac dowolnie

Bardzo czekoladowy tort



na 2,5 kg tortu
Biszkopt
12 jaj
12 l. cukru
10 l.st. maki
2 l.st bardzo ciemnego kakao
2 l.st. maki ziemniaczanej
Poncz
szklanka wody
3 l.st. kopiaste cukru
1 l.st kawy rozpuszczalnej
50 ml likieru Kahlua
Ganache
500 g czekolady
500 g smietanki kremowki
1 l.st. kawy rozpuszczalnej
krem maslany:
100 g dobrego masla (nie roslinnego i nie margaryna)
100 ml mleczka zageszczonego z cukrem
2 lyzki ciemnego kakao
Polewa
250 g dobrej czarnej czekolady
50 g masla
150 ml smietanki
2 lyzeczki herb. kawy, zaparzyc 1 st. lyzką wrzątku
Biszkopty:
2 bialka ubic, dodac 2 lyzki cukru, jeszcze troche ubic, potem dodac žoltka, wymieszac, wsypac 2,5 lyzki mieszanki z maki i kakao. Piec na papierze w t-rze ok. 200 C 5-7 min. Pokad piecze sie, zrobic nastepna porcje ciasta i t.d. Wszystkie biszkopty pieczone oddzielnie.
Poncz:
wszystko oprocz alkoholu zagotowac razem, przestudzic i dodac alkohol
Ganache:
Czekolade rozdrobnic, smietanke zagotowac i zalac czekolade. Wymieszac, pokad roztopnieje czekolada, ostudzic przez noc w lodowce. Ubic.
Krem maslany:
miekkie maslo ubic razem z mleczkiem. Wziac lyzke kremu, roztopic, dodac kakao i wymieszac. Troche przestudzic i zmieszac z pozostala czescia kremu
Polewa
Wszystko roztopic razem nad parą. Wymieszac dokladnie. Chwilę przestudzic i rozprowadzac na powierzchni tortu.
Biszkopty wyrownac, lekko zmoczyc ponczem, przekladac ganache. Gore i boki wyrownac kremem maslanym. Polewe rozprowadzic na powierzchni tortu, dekorowac dowolnie

Ostatnią edycję dokonał moderator: