- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0
Już bardziej karmelowo być nie może...
2 szkl mąki
szczypta soli
łyżeczka proszku do piecz.
1/2 szkl brązowego cukru
2 jajka
2/3 szkl mleka
cukier waniliowy
75 g masła
100 g białej czekolady, drobno pokrojonej
12 malin (opcjonalnie)
Wierzch:
3 łyżki masła
3 łyżki brązowego cukru
3 łyżki bialego cukru
3 łyżki śmietany-kremówki
pół cukru waniliowego
Piekarnik nagrzać do 200 st C. Formę muffinkową wysmarować masłem, wysypać tartą bułką.
W misce wymieszać mąkę, sól, proszek. Dodać cukier.
W drugiej misce zmiksować jajka, mleko, wanilię, masło i czekoladę.
Połaczyć obie masy.
Przelać fo foremek, ułożyć na wierzchu po 1 malinie, lekko wciskając ją do środka. i piec ok. 20 minut.
Wierzch: wszystkie składniki podgrzać w garnuszku tak długo, aż zacznie gęstnieć i zrobi się karmel. Posmarować nim wierzch ostudzonych muffinków (mogą być lekko ciepłe, ale nie gorące).
__________________
smacznego,
Liska

2 szkl mąki
szczypta soli
łyżeczka proszku do piecz.
1/2 szkl brązowego cukru
2 jajka
2/3 szkl mleka
cukier waniliowy
75 g masła
100 g białej czekolady, drobno pokrojonej
12 malin (opcjonalnie)
Wierzch:
3 łyżki masła
3 łyżki brązowego cukru
3 łyżki bialego cukru
3 łyżki śmietany-kremówki
pół cukru waniliowego
Piekarnik nagrzać do 200 st C. Formę muffinkową wysmarować masłem, wysypać tartą bułką.
W misce wymieszać mąkę, sól, proszek. Dodać cukier.
W drugiej misce zmiksować jajka, mleko, wanilię, masło i czekoladę.
Połaczyć obie masy.
Przelać fo foremek, ułożyć na wierzchu po 1 malinie, lekko wciskając ją do środka. i piec ok. 20 minut.
Wierzch: wszystkie składniki podgrzać w garnuszku tak długo, aż zacznie gęstnieć i zrobi się karmel. Posmarować nim wierzch ostudzonych muffinków (mogą być lekko ciepłe, ale nie gorące).
__________________
smacznego,
Liska