Bardzo szybka zebra

arielka

Member
Kwi 6, 2005
702
0
0
Przeszukałam tutejsze ciastowe przepisy, żeby nic nie powielić. Myślę, że się nie powtórzę.
Ciasto piękę, kiedy mam ochotę na coś słodkiego, a chęci do pracy niewielkie.
icon_smile.gif

Zebra

5 całych jaj
1i1/4 szklanki cukru kryształ
ubić mikserem na puszystą pianę

dodać
1 szkl. oleju i dalej ubijać

dodać 1 szkl. gorącej przegotowanej wody i ubić.

Na koniec dosypać 3 szkl. maki pszennej wymieszanej z 3 łyżeczkami proszku do pieczenia. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

Ciasto podzielić na dwie części: do jednej dodać 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki.

Kłaść lub wylewać na przemian ciasto ciemne i jasne na środek torownicy (a najlepiej do formy babkowej z kominkiem).
Piec w temp. 180 st.C około 1 godz.
Po wystudzeniu polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Ciasto w ogóle nie skomplikowane, zawsze się udaje i długo zachowuje świeżość. Robi się je szybko nie brudząc wielu naczyń.
icon_smile.gif

Nutka

Member
Wrz 25, 2005
815
0
0
taką samą zebrę piekę, tyle że daję 1 i 1/2 szkl. cukru. Temp. daję też 180 st. - 40 minut.

Załączniki

• IMG_3789_zebra.jpg
    IMG_3789_zebra.jpg
    29.5 KB · Wyświetleń: 1
  • IMG_3794_zebra.jpg
    IMG_3794_zebra.jpg
    29.3 KB · Wyświetleń: 1

Ika

Member
Sty 5, 2005
14,659
0
0
Zrobiłam tą zebrę, dziecku bardzo smakuje, mnie przeszkadza ilość oleju - IMHO jest za dużo. Wprawdzie zapewne on powoduje tą długą świeżość i niewysychanie ciasta, ale u mnie i tak żadne ciasto nie zdąży wyschnąć, więc pewnie przepis zmodyfikuję i radykalnie zmniejszę ilość oleju.
Pomijając olej jest pyszne, więc będę go robić
icon_smile.gif

emzetka

Member
Sie 2, 2005
2,255
0
0
dziś upiekłam to ciasto w blaszce 20 x 35 cm - i wyszło średnio wysokie co i tak mnie cieszy!!
przepyszne
szybkie - łatwe - tanie - super

Ostatnią edycję dokonał moderator:

alik

Member
Cze 15, 2005
293
0
0
Też znam to ciasto, z tym że zamiast gorącej wody daję oranżadę lub wodę mineralną, a oleju zawsze daję trochę mniej niż jest w przepisie.

CoolDream

Member
Sty 3, 2007
143
0
0
dziękuję
cvety.gif
cvety.gif
cvety.gif

Nie wiecie jak długo szukałam tego przepisu
fiesgrins.gif

plump

Member
Maj 28, 2006
2
0
0
Moja rodzina jest dziwaczna, ciagle im coś nie odpowiada. Tym razem tez nie dalo sie przetłumaczyć,że to ciasto nie "wyszło suche", tylko takie ma być. No ale zeby nie było marudzenia przekroiłam na dwa blaty. Jeden posmarowałam białym kremowym serem zmiksowanym z cukrem, a drugi masą makową i złożyłam razem. Powiem tyle....REWELACJA!!!
daumen.gif

flowerekk

Member
Sty 11, 2009
361
0
0
Aniu a jakiej wielkosci ta tortownica na te proporcje? Bo ja lubie wysokie ciasta i zastanawiam sie w jakiej tortownicy piec
icon_smile.gif

sapphire

Member
Kwi 1, 2009
648
0
0
Ja robię zebrę z nieco innego przepisu, ale zazwyczaj w średnicy 26 cm. Kiedyś zrobiłam w większej, a na górę posmarowałam ubitą kremówkę i oblałam grubą warstwą czekolady - było smaczne i wysokie
icon_wink.gif

Poszukam moich proporcji i za moment wrzucę.

arielka

Member
Kwi 6, 2005
702
0
0
Cieszę się niezmiernie, że ciasto smakuje
banana.gif

W okresie świątecznym może udawać babkę Wielkanocną (pieczone w takowej foremce). Jeśli oblejemy rozpuszczoną czekoladą, nikt się nie zorientuje
icon_wink.gif
A i świeże pozostanie na czas poświąteczny.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy