Bars wiśniowo-serowy

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Bars wiśniowo-serowy
wisnie_004.jpg
bardzo smaczne ,szybkie batony z kruszonki i wiśni ,pomysł zaczerpnęłam z tej strony
http://find.myrecipes.com/recipes/recipefi...ecipe_id=257554
1 1/2 szklanki płatków owsianych -jadałam te górskie
2 szklanki mąki
3/4 szklanki brązowego cukru
12,5 dag masła ,zmiękczonego
250 g śmietankowego sera -u mnie Delfiko
ok 400g słodzonego mleka skondensowanego
1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego -nie dałam bo nie miałam
ok 500g nadzienia wiśniowego -ja zrobiłam wg tego przepisu Dziuni też nie dawałam wody
Połączyłam pierwsze 4 składniki w kruszonkę ,odsypałam 1 szklankę tej kruszonki na później ,a resztę wsypałam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia,posmarowany masłem -foremka kwadratowa ok 24cm ma bok. Kruszonkę uklepałam ręką i zapiekłam ok 15 minut w temperaturze 180 stopni
Ser ubiłam robotem i powoli wlewałam słodzone mleko skondensowane (można teraz dodać ten ekstrakt z migdałów )cały czas ubijając na w miarę sztywną masę .Przełożyłam ser na wyjętą z piekarnika podpieczoną kruszonkę ,na ser dałam -kładłam kupki łyżką -nadzienie wiśniowe i posypałam resztką odłożonej kruszonki .Piekłam w temperaturze 180 stopni tak z 45-50 minut .Wystudziłam w blaszce Kroiłam w prostokąty Ciepłe było bardzo słodkie teraz jest już mniej słodkie
Bardzo smaczne
wisnie_009.jpg
 

Załączniki

  • wisnie_004.jpg
    wisnie_004.jpg
    845.1 KB · Wyświetleń: 2
  • wisnie_009.jpg
    wisnie_009.jpg
    719.8 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Szarotka

Member
Kwi 12, 2007
1,293
1
0
Margot @ 26 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=731804Bars wiśniowo-serowy

3/3 szklanki brązowego cukru
Wspaniale wygląda piekę jutro tylko Margot dać 3/4 szkl. tego cukru
icon_question.gif


I po co oglądam te ciasta na noc
gruebel_2.gif
 

Szarotka

Member
Kwi 12, 2007
1,293
1
0
Joanno, Margot dziękuję
cvety.gif
właśnie podziwiałam pozostałe dzisiejsze wypieki Margot i troszkę zagapiłam się .
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
icon_eek.gif

Margot, wyglądają te batony obłędnie.
mniam.gif
Od razu zapisuję, żeby jak najszybciej spróbować. Problem w tym, że mam taki natłok pracy od kilku dni, że moja twórczość kulinarna spadła prawie do zera.
cry_1.gif
No tak, czy siak, mam nadzieję, ze zdążę, zanim wiśnie się skończą...
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Małgoś z mrożonych też się uda ,a te nadzienie wiśniowe Dziuni z skrobią kukurydzianą (Małgoś bardzo dziękuję
knuddelz.gif
) jest pyszne ,trzeba się pilnować ,żeby nie zjeść zanim trafi na ciasto .....
 

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Margot, bardzo ciekawy przepis, ciasto wygląda super!
daumen.gif
Na pewno wypróbuję. Kusi mnie to połączenie serka, wiśni i mleka skondensowanego...
mniam.gif
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Maraa @ 27 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=732076Zastanawiam się czy zmniejszyć ilość mleka, czy dodać może sera?
gruebel_2.gif
Co o tym myślisz, Margot?
a jak ktoś lubi bardziej serowe to spokojnie można dodać więcej sera i będzie ciut mniej słodkie -chociaż ono bardziej słodkie było na ciepło ,jak wystygło dobrze to właściwie jest w sam raz (ew ociupinkę tylko za słodkie
icon_wink.gif
)
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
A może dać mniej lub w ogóle cukru do wiśni? Wtedy kwaśne wiśnie zrównowazyłyby słodycz mleka?
Swoją drogą ciasto świetnie wygląda, chyba je zrobię w następny weekend
icon_smile.gif
 

Pinkberry

Member
Lut 17, 2008
309
0
0
Ja z kolei zastanawiam się, czy da się zastąpić to mleko skondensowane :D Widzę że każdy kombinuje jak umie tutaj
icon_smile.gif


Przepis świetny, nigdy by mi coś takiego nie przyszło do głowy samo z siebie.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113
Na stronie, z której pochodzi ten przepis, znalazłam inny, równie ciekawy, a bez dodatku mleka skondensowanego:
http://find.myrecipes.com/recipes/recipefi...ecipe_id=401600
Tłumacząc go automatem uśmiałam się przed chwilą do łez, bo zdanie "Beat cream cheese" przetłumaczył mi jako
"Serek śmietankowy należący do pokolenia bitników".
icon_mrgreen.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Joanna @ 28 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=732165Na stronie, z której pochodzi ten przepis, znalazłam inny, równie ciekawy, a bez dodatku mleka skondensowanego:
http://find.myrecipes.com/recipes/recipefi...ecipe_id=401600
Tłumacząc go automatem uśmiałam się przed chwilą do łez, bo zdanie "Beat cream cheese" przetłumaczył mi jako
"Serek śmietankowy należący do pokolenia bitników".
icon_mrgreen.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
ja bardzo lubię te tłumacze ,bo oprócz przepisu mam jeszcze chwilę rozrywki
icon_wink.gif
 

Pinkberry

Member
Lut 17, 2008
309
0
0
Joanna @ 28 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=732165Na stronie, z której pochodzi ten przepis, znalazłam inny, równie ciekawy, a bez dodatku mleka skondensowanego:
http://find.myrecipes.com/recipes/recipefi...ecipe_id=401600
Tłumacząc go automatem uśmiałam się przed chwilą do łez, bo zdanie "Beat cream cheese" przetłumaczył mi jako
"Serek śmietankowy należący do pokolenia bitników".
icon_mrgreen.gif
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif
Dzięki, coś na podstawie tych dwóch zrobię
icon_smile.gif
Ale serek bitników jest po prostu boski....
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy