Bars wiśniowo-serowy

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
O boszszsz...! Dziewczyny, nie jedzcie tego serka z pokolenia bitników! Przeterminowany!!!











icon_wink.gif
 

Pinkberry

Member
Lut 17, 2008
309
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Fajne, szybkie ciacho.
icon_smile.gif

Użyłam taki najzwyklejszy biały twaróg (półtłusty) i go nie miksowałam, tylko podziobałam widelcem razem z tym mlekiem skondensowanym. Nie wiem, czy to nie był błąd, bo ten owsiano - kruszonkowy spód po upieczeniu dość zbity i mało kruchy się zrobił... Mam wrażenie, że to mleko skondensowane jakoś zostało wchłonięte przez spód, związało się i stąd ta twardość.
gruebel_2.gif

Trzeba było nie kombinować, tylko robić jak w przepisie.
rofl.gif


wisniowe_batony_1_.jpg
wi_niowe_batony_2_.jpg
 

Załączniki

  • wi_niowe_batony_2_.jpg
    wi_niowe_batony_2_.jpg
    372.5 KB · Wyświetleń: 0
  • wisniowe_batony_1_.jpg
    wisniowe_batony_1_.jpg
    420.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
i teraz mam przez Was dylemat
icon_sad.gif
bo robie to nadzienie wg Dziuni ktore mialo byc do czegos innego i teraz sama juz nie wiem
icon_sad.gif

jedyne co mnie przeraza to dlugosc pieczenia przy aktualnych upalach
icon_wink.gif
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
cos a la 'crumble' z tym nadzieniem wlasnie i duuuza iloscia kruszonki
icon_smile.gif

ale to sie piecze tylko 20 minut, wiec...
icon_redface.gif

wybacz Margot, ale i tak ten Twoj przepis wyprobuje, tylko jak bedzie ciut-ciut chlodniej
bussi.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
tylko ze bez sera, a ja ser kocham! dlatego z pewnoscia bedzie upieczone juz niebawem
icon_wink.gif


a tymczasem ide konczyc crumble
wink.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Właśnie piekę
icon_smile.gif
Jednak postanowiłam zmodyfikować trochę przepis
icon_smile.gif
Nie mialam cream cheese ani mleka słodzonego, więc masę serową zrobiłam z 250 g przetartego przez sito półtłustego klinka, dodałam 1/2 łyżki custardu w proszku (można zastąpić budyniem waniliowym/śmietankowym lub skrobia kukurydziana lub ziemniaczaną) 1/4 szklanki cukru, 2 łyżeczki esencji waniliowej i wszystko wymieszałam. Ciasto też zrobiłam ciut inaczej, płatki górskie zmieliłam żeby były drobniejsze (chciałam je przemycić po prostu
icon_wink.gif
) a mąkę dałam pół na pół 405 Diamanta z 1850 pszenną eko, poza tym dodałam więcej masła czyli 200 g (ta przepisowa dość mała ilość masła IMO może być tez przyczyną późniejszej zbitej konsystencji ciasta po upieczeniu) I piekę w 200*C, placek jest cienki (użyłam blachy tej czarnej piekarnikowej) więc lepiej mu ta wyższa temperatura zrobi. Mam nadzieję że wyjdzie dobrze
icon_smile.gif
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
dziunia @ 3 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=734260Właśnie piekę
icon_smile.gif
Jednak postanowiłam zmodyfikować trochę przepis
icon_smile.gif
Nie mialam cream cheese ani mleka słodzonego, więc masę serową zrobiłam z 250 g przetartego przez sito półtłustego klinka, dodałam 1/2 łyżki custardu w proszku (można zastąpić budyniem waniliowym/śmietankowym lub skrobia kukurydziana lub ziemniaczaną) 1/4 szklanki cukru, 2 łyżeczki esencji waniliowej i wszystko wymieszałam. Ciasto też zrobiłam ciut inaczej, płatki górskie zmieliłam żeby były drobniejsze (chciałam je przemycić po prostu
icon_wink.gif
) a mąkę dałam pół na pół 405 Diamanta z 1850 pszenną eko, poza tym dodałam więcej masła czyli 200 g (ta przepisowa dość mała ilość masła IMO może być tez przyczyną późniejszej zbitej konsystencji ciasta po upieczeniu) I piekę w 200*C, placek jest cienki (użyłam blachy tej czarnej piekarnikowej) więc lepiej mu ta wyższa temperatura zrobi. Mam nadzieję że wyjdzie dobrze
icon_smile.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Baaardzo smaczne i chrupiące wyszło
icon_smile.gif
Tyle że cienkie, może jednak za duża ta blacha była. Zdjęcia zrobiłam ale nie mam teraz czasu obrobić, więc później dołączę. Spód nie jest zbity tylko bardzo chrupki i lekko twardawy (to chyba przez te płatki) ale to nie ujmuje wcale smaku
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy