Barszcz ukraiński "dochodzący" ;) przez noc

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Zupa śmieciówka
icon_wink.gif

Moje warzywne kombinacje
icon_wink.gif
No "oko" jak zwykle.

Składniki:
- fasolka suszona (nie trzeba moczyc
icon_mrgreen.gif
) - ja daje ok. 3 moje garście
icon_wink.gif

- kapusta poszatkowana (zwykła)
- buraczki w plasterki (ok. 3 szt. srednich)
- marchewki (tez 3 w plasterki)
- sól + pieprz
- liść laurowy, ziele angielskie, zielsko (ja dalam pietruszke mrozona i liść selera)

Do garnka wlewamy wode (zależnie od ilości składników jakie dodamy i czy lubimy zupy "gęste" czy nie).
Wrzucamy wszystkie warzywa i przyprawy.
Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy jeszcze jakies 5 min.
Wyłączamy gaz, prad
icon_wink.gif
i zostawiamy garnek przykryty.
Rano wstajemy, doprawiamy ewentualnie (ja daje jeszcze łyżkę octu bo lubie kwaskowy).
Fasolka przez noc zmięknie
icon_biggrin.gif


Można dać też kapuszte kiszona (poszatkowana zeby sie nie ciągnęła) ale wtedy ostrożnie z octem.
Daje czasem ogórka kiszonego w półplasterki
icon_wink.gif


Smacznego
icon_mrgreen.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

letti

Member
Kwi 4, 2006
1,370
0
0
Dobry pomysł.Barszcz ukraiński to najlepsza zupa w mojej rodzinie.Podoba się mi to odstawienie na noc.Następnego dnia już gotowe,super!
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Wynalazek leniucha
icon_mrgreen.gif
icon_wink.gif
i osoby pracującej, której zimą po przyjsciu marzy sie odrazu zjedzenie czegoś ciepłego bez krojenia i czekania
icon_wink.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
icon_mrgreen.gif

Mam nadzieje, ze bedzie smakował
daumen.gif
 

letti

Member
Kwi 4, 2006
1,370
0
0
Smakowało,to wiadomo.Najważniejsze,że po południu gotowało się tylko z pół godziny.Kolor "się wyprał"ale następnym razem kupię koncentrat.I mam już pomysł na fasolową,wiadomo!
icon_mrgreen.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Cieszę się - bardzo
icon_mrgreen.gif


A co do koloru spróbuj następnym razem jak juz wylączysz prąd czy gaz wrzucic kilka plasterkow surowego buraka (zostaw sobie troche poprostu - nie wrzucaj na poczaku gotowania).
Przykryj garnek i tak zostaw do rano.
To patent na kolor
daumen.gif
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Oj Ilonka a za mną barszcz chodzi
lecker.gif
U mnie bardzo podobnie, tylko, że nie daję fasoli (ogólnie lubię ale tu mi nie pasuje) i dodaję odrobinę śmietany. I ocet winny do gotowania wlewam wtedy kolor nie "ucieka". No i w mojej wersji obowiązkowo jeszcze czosnek i majeranek
icon_mrgreen.gif
A najbardziej lubię do tego ziemniaki "na dobierkę"(bo je się dobiera łyżką z talerzyka) z podsmażoną cebulą. Mniam, muszę ugotować w najbliższych dniach, bo mi smaka narobiłaś
lecker.gif
Uwielbiam barszcz ukraiński.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
icon_mrgreen.gif

Czosnek daje tylko do czystego barszczu. Majeranek też wczoraj roztarłam do garnka
daumen.gif
A kapuste akurat miałam pekińska i też jest super
fiesgrins.gif
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Ja raz ugotowałam barszcz bez czosnku i to zdecydowanie nie było to
icon_mrgreen.gif
, a pekińskiej jeszcze nie próbowałam gotować, nie rozwala się?
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ja raczej nieczosnkowa
icon_wink.gif

A pekinska sie nie rozgotowała. Ale ciachałam te twardsze części - od końca. Te delikatne listki zostawiłam na sałatke
icon_wink.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
A gdzie mięśko?!
icon_mrgreen.gif

na mięśku taki borszcz to dopiero poezja
icon_lol.gif
icon_razz.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
icon_redface.gif


To sobie możesz ugotowąc np. na kurczakowym wywarze
icon_razz.gif
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Eeee tam mięsko niepotrzebne, mnie smakuje barszcz zarówno w wersji postnej jak i na jakimś gnacie, ostatnio to nawet wolę bez gnata, dzisiaj zrobiłam pyszną bezgnatową zupę jarzynową z kalarepką, brukselką, zielonym groszkiem, marchewką, selerem, pietruszką i porem (już miałam wszystko kupione wcześniej) ale barszcz jest następny w kolejce
lecker.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
u mnie to muszą fruwać kawałki mięska inaczej nie zjem
mniam.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
kasha @ 12 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=803455u mnie to muszą fruwać kawałki mięska inaczej nie zjem
mniam.gif
Moja mama się wycwaniła i jak mam przyjść na obiad a robi akurat zupę to odlewa mi taką bez mięsa a do "ich" garnka wrzuca jakies mieso w kawałkach
icon_wink.gif
I obie strony zadowolone
icon_biggrin.gif


Wczoraj zjadłam 2 miseczki barszczu. Pyszny był
lecker.gif
i się skończył
icon_frown.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy