Barszcz ukraiński

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Barszcz ukraiński

1_____.jpg

2 buraki
4 średnie ziemniaki
1 marchewka
1 spora cebula
półtora litra wywaru wołowego
listek laurowy
sól
pieprz
kilka kropel sosu sojowego
5 łyżek śmietanki UHT 18%
płaska łyżka świeżego pokrojonego koperku
4 łyżki oliwy

Buraczki pieczemy w skórkach.
Obieramy je ze skórki i kroimy w kosteczkę.
Do bulionu wołowego dodajemy pokrojoną w kostkę marchew, liść laurowy, zeszkloną na patelni cebulę pokrojoną w kostkę, pieprz ... gotujemy do momentu, aż marchew będzie miękka.
10-15 minut przed końcem gotowania dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawiamy do smaku.
Dolewamy oliwę.
Podajemy na gorąco - dekorując śmietaną.

Załączniki

• 1_____.jpg
    1_____.jpg
    460.1 KB · Wyświetleń: 5

poussinette

Member
Lut 18, 2006
303
0
0
To moja ulubiona zupa
icon_smile.gif

hofi

Member
Sie 3, 2006
2,516
2
38
Hichotko, Co daje pieczenie buraczkow?? Intensywniejszy smak, kolor??? Jak dlugo sie je piecze??? Kocham baszczyk i wszekie zupy (oprocz owocowych- fuj!).

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Ja robię inaczej barszczyk ukraiński
icon_smile.gif
Gotuję mięsko jakieś - żeberko np. Później dodaję warzywa jakie mam: ziemniaczki, marchew, kalafior, kapuste.....co znajdę zamrożone
icon_mrgreen.gif
i oczywiście pokrojone w kostkę buraczki, doprawiam warzywkiem, zaprawiam śmietaną, posypują natką i już
mniam.gif

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
A ja robie jeszcze inaczej:
Gotuję wywar mięsno - warzywny, warzywa i buraki ścieram na tartce jarzynowej. Dokładam ugotowane ziemniaki i fasole, zabielam mąką. Do smaku doprawiam sola, cukrem i octem. Oj, dawno nie robiłam, zdjęcie jest bardzo apetyczne, chyba więc zrobię taką zupę z serduszkiem
icon_smile.gif
.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Ile piec te buraki i w jakiej temperaturze?
Wlasnie kupilam 10 funtow
zahnlos.gif

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
kermidt, ja buraki pieke tak:

buraka dobrze smaruje miodem, zawijam w folie alu i pieke na termobiegu w 200°
po jakims czasie wyciagam buraka rozwijam folie i sprawdzam widelcem czy juz miekki

takie buraki sa baaardzo aromatyczne
icon_wink.gif
ja juz wogole burakow nie gotuje no np. na salatki itd.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
trzeba zawijac?

chcialam te 10 funtow wrzucic na blache, zrobic wszystkie razem i zamrozic.
A moze moge piec w garach kamiennych pod przykryciem?
Cos mi sie nie usmiecha 10 funtow w folii
icon_neutral.gif

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
chyba nie trzeba, ale w folii sie chyba szybciej robia
gruebel_2.gif

kermidt, to kiedy sie te buraki dodaje do tej zupy???patrz pytanie wyzej
icon_wink.gif

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
One sa ugotowane
czyli dodac 3-5 minut przed koncem. Zeby za mocno nie zafarbowaly ziemniakow.

ja robie zupelnie inaczej.
Tak robi moja Mama a wczesniej robila Babcia i ja tak robie! O!
Ja gotuje w trzech garach
zahnlos.gif

wolowine z fasola w jednym, bo dlugo
jarzynowke - koniecznie z tartymi warzywami (marchew, seler, pietruszka) i obowiazkowo kapusta. Najlepiej wloska, ale moze tez byc biala.
Buraki osobno, bo farbuja.
Czasem robie ukrainski na koncowce rosolu (zamiast pomidorowki
icon_wink.gif
) dodajac fasole z puszki.
Ale zawsze lubie dodac fasole razem z wywarem (zupelnie inny smaczek). Lacze jarzynowke z fasola, dodaje pokrojone w slupki (frytki) buraki wraz z "farba" do smaku i zaprawiam pomidorami. Czym mam: sokiem/koncentratem moze byc mala puszka pomidorow.

Ziol czy przypraw nie daje, bo przy takiej ilosci wloszczyzny nie trzeba zupelnie nic. Jezeli to lodyge lubczyku.
Gotowanie burakow oddzielnie ma swoj plus. Robie ich wiecej i po pokrojeniu wkladam do pudelka, zalewam "farba" tak zeby przykryla i siup do zamrazalnika. Jak mam smaka moge miec szybki ukrainski.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Dobrze brzmi - jutro idę po warzywa i gotuję to cudo - buraki sobie z farbą też zamrożę o.
mniam.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Ja do barszczu buraki ścieram na tarce, a reszta jak w przepisie. Szybciej wychodzi
icon_biggrin.gif

Czasem ziemniaki wkrajam do barszczu i gotuję (to co że się pofarbują... taki urok barszczu
icon_wink.gif
) a czasem gotuję barszcz bez ziemniaków - wtedy daję więcej buraków marchewki i kapusty żeby nie była sama woda - a ziemniaki gotuje oddzielnie i po ugotowaniu gniotę z cebulką podsmażoną na złoto i podaję osobno - mniaaam.
A do samego barszczu też dodaję podsmażoną na złoto cebulkę w kosteczkę na koniec.

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Ugotowałam dokładnie w tych trzech garach. Jest pyszna. Dzięki za przepis.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Aniks @ 27 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=781323Starte, surowe buraki? Nie tracą koloru?
Kiedyś dawno, jak jeszcze nie robiłam buraków w słoikach, zawsze do barszczu (czy to czystego czerwonego czy ukraińskiego) dawałam buraki surowe, starte na tarce jarzynowej. Buraki dawałam pod koniec i po chwili gotowania zakwaszałam całość kwaskiem cytrynowym( do smaku), zawsze zupa miała piękny rubinowy kolor. Teraz idę na łatwiznę i używam buraków ze słoika, wg mnie są lepsze, bo zrobione z letnich ,świeżych korzeni a nie takich pachnących już piwnicą.
A barszcz ukraiński bez fasoli, ziemniaków czy kapusty to dla mnie żaden barszcz ukraiński. I koniecznie musi być zabielany śmietaną.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy