Barszcz wigilijny

alan

Member
Paź 21, 2004
729
0
0
Czy chleb o składzie: Ziarno zyta łamane (33%), maka żytnie razowa (12%), woda, płatki żytnie, zakwas żytni, drożdże, ekstrakt słodowy, gluten pszenny, sól, nadaje sie na kwaszenie buraków ???

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Nie umiem Ci odpowiedzieć na to pytanie, bo nie znam się na składnikach chleba. Jak miałam w przepisie razowiec, to taki kupiłam i dodałam. Więcej na ten temat będą wiedziały specjalistki od pieczenia chleba w odpowiednim dziale. W tym wątku aga999 kisiła barszcz na zakwasie chlebowym i jej się udał. Przykro mi, że nie umiem Ci pomóc. Według mnie wyjdzie na tym chlebie, którego skład podałaś, ale to moje subiektywne zdanie. Powodzenia.

aga9999

Member
Sie 22, 2006
974
0
0
seniorka @ 18 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=792847Nie umiem Ci odpowiedzieć na to pytanie, bo nie znam się na składnikach chleba. Jak miałam w przepisie razowiec, to taki kupiłam i dodałam. Więcej na ten temat będą wiedziały specjalistki od pieczenia chleba w odpowiednim dziale. W tym wątku aga999 kisiła barszcz na zakwasie chlebowym i jej się udał. Przykro mi, że nie umiem Ci pomóc. Według mnie wyjdzie na tym chlebie, którego skład podałaś, ale to moje subiektywne zdanie. Powodzenia.
Seniorko ja jeszcze nie wiem czy on się udał ;) Buraki wypływają na wierzch, pianka jest już an całej powierzchni, miejscami żółtawa? :| Monitoruję cały czas, na razie jest ok. Pleśni nie widać. Zapach w porządku.

Alan, nie jestem specjalistką w kiszeniu buraków bo to moje pierwsze podejście, ale gdzieś tutaj na forum czytałam że chleb z dodatkiem drożdży się nie nadaje. Ja bym próbowała bez.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113
BeataSz @ 17 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=792054Teraz się dokładniej wczytałam w przepis i widzę, że napisane żeby do wywaru nie dodawać marchewki i kapusty. Że kapusty to rozumiem, ale marchewka? Dlaczego nie? ja właśnie z marchewką bardzo lubię, nadaje słodyczy.
A ja wolę czysty barszcz bez marchewki - ma dla mnie lepszy smak i kolor.
icon_smile.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Hm, no to może spróbuję bez, bo tak prawdę mówiąc nie mam porównania, bo zawsze z marchewką gotowałam, bo ją uwielbiam. Może rzeczywiście będzie lepszy
gruebel_2.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,927
6,344
113
Spróbuj.
icon_smile.gif

Mnie się marchewka kłóci z burakami i smakowo, i kolorystycznie.
Jedynie w barszczu ukraińskim ją toleruję, ale w jak najmniejszej ilości.
icon_smile.gif

iwki

Member
Cze 3, 2008
365
0
0
bardzo chcialabym zrobic zakwas buraczany , ale nie mam duzego sloja ( najwiekszy 0,9 l ) , nie mam nawet tak duzego dzbana i nie wiem jak ten problem pominac ! moze ktos ma jakies rozwiazanie ?

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
A może masz garnek albo faskę kamienną? Zresztą tego zakwasu nie musi być dużo, do 1,5 litra wywaru jarzynowego dodaje się tylko 0,5 litra kwasu buraczanego. Może drobno pokrojone buraki zmieszczą się do tego prawie litrowego słoja, oczywiście w mniejszej ilości. Innych pomysłów nie mam. Może jeszcze ktoś się odezwie.

iwki

Member
Cze 3, 2008
365
0
0
dzieki za wskazowki , pewnie zrobie maly eksperyment i z mniejszej ilosci sprobuje zrobic. Jak zrobie to dam znac jaki wynik , ale nie bedzie to w najblizszych dniach .

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy