Basler Leckerli (pierniczki Leckerli z Bazylei)

beata-74

Member
Gru 31, 2007
98
0
0
no i nie chca odejsc od blachy bardzo klejace... ale w smaku dobre zastanawiam sie co moglam zrobic zle....
gruebel_2.gif

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Beato, moje tez sa bardzo klejace, to raczej taka ich uroda ;)

Oto moje ostatnie (z bardzo podobnego przepisu) a dla zainteresowanych tutaj kilka dodatkowych slow o tym szwajcarskim prysmaku :

Lackerlis.jpg

Załączniki

• Lackerlis.jpg
    Lackerlis.jpg
    104.5 KB · Wyświetleń: 11

beata-74

Member
Gru 31, 2007
98
0
0
w smaku sa przepyszne tylko niestety nie moglam ich zdjac z blachy zeby mialy takie ladne kwadraty ,ale zrobie jeszcze raz moze teraz z tego przepisu co podajesz na swoim blogu Bea, moje wygladaja na bardziej ciagnace,

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Hm, te 'moje' tez sa bardzo ciagnace
icon_wink.gif
i tez nie najlepiej sie odklejaly niestety
icon_wink.gif

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,190
2,743
113
Bea, bardzo mi się podobają z tego 2 przepisu. Na jakiej wielkości blachę jest ilość podana na Twoim blogu
icon_question.gif

I rozumiem, że tych nie wkłada się do piekarnika po lukrowaniu?
Z tego co poczytałam te bardziej mi pasują, bo nie ma w nich proszku do pieczenia, którego mój żołądek nie toleruje. Ciekawa jestem jak to będzie z sodą.
gruebel_2.gif

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
ups, widze ze zapomnialam napisac o wielkosci blachy, zaraz Edytuje na blogu
to jest przepis na blache ok. 25x35
jesli jest wieksza to tez nic sie nie stanie, bo ciasto jest na tyle geste, ze nie rozlewa nie po calej blasze
i nie, nie wklada sie ich ponownie do piekarnika po lukrowaniu
a moj zoladek sode toleruje, mam nadzieje ze Twoj tez
icon_wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,949
2,293
113
Wczoraj upiekłam, ale wersję nie do końca ortodoksyjną, bo nie udało mi się nabyć migdałów. Trochę miałam, resztę dopełniłam orzechami włoskimi, ale wydaje mi się, że z samymi migdałami byłyby lepsze. Na pewno są słodsze od oryginału, następnym razem dam 100 g cukru. Dam też nieco więcej skórki. Mąki na początek wsypałam 150 g, potem jeszcze 10, więcej by się nie wgniotło. 15 minut to było dla moich zdecydowanie za mało. Piekłam ostatecznie 20 minut, a mogłam jeszcze dłużej.

Dobre, szybkie i na pewno do powtórki.

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
No dla mnie te oryginalne 'babcine' sa wybitnie za slodkie, gdyz na 1 kg maki + 500 g migdalow dodaje sie 750 g miodu + 600 g cukru, ale faktem jest iz Lackerli musza byc troche slodkawe
icon_smile.gif

PS. Zapomnialam... Ja moje pieke w nieco wyzszej temp. jednak : 160-170°

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Dla mnie te kupne tez sa za slodkie
icon_lol.gif
ale dla mnie wszystko ostatnimi czasy sie zrobilo za slodkie... No kupne maja jednak nieco inny smak i konsystencje, choc ja i tak bardzo je lubie
icon_smile.gif

(jednak wole te miekkie od tych twardych...)

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,949
2,293
113
Konsystencja tych mi też bardziej odpowiada, chociaż może tych twardawych mniej się zjada, więc też mają zalety.
Ja ostatnio na MM (z przerwą na święta
zahnlos.gif
), więc może one też mi się przez to bardziej słodkie wydają?
gruebel_2.gif

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
yrsa @ 22 Dec 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1232345Konsystencja tych mi też bardziej odpowiada, chociaż może tych twardawych mniej się zjada, więc też mają zalety.
Ja ostatnio na MM (z przerwą na święta
zahnlos.gif
), więc może one też mi się przez to bardziej słodkie wydają?
gruebel_2.gif
Niestety mam tendencje do 'maczania' tych twardawych w herbacie lub kawie, wiec zjesc mozna ich wtedy wiecej
icon_lol.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy