- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
wpisuje na zyczenie Joanny. Ulubione frytki mojej najmlodszej corki.
Slodkie ziemniaki, ilosc zadowalajaca nas to 3-4
skrobia kukurydziana
oliwa z oliwek lub inny olej
Bataty obieram ze skorki i kroje w przyzwoitej grubosci slupki, no powiedzmy nieco ponad 1cm. sprawione wkladam do duzej miski i zalewam zimna woda na noc, ok 8 godz zwykle.
Piec rozgrzewam do 220C z termoobiegiem.
Nastepnie odcedzam wode, nie susze batatow zbytnio, maja byc delikatnie wilgotne, ale tylko delikatnie. Teraz czas na skrobie. najlepiej uzyc worka foliowego duzego (te z zipem sa najlepsze), wsypuje do niego 3 lyzki skorbi kukurydzianej i dodaje garsc ziemniakow i potrzasajac energicznie workiem obtaczam je w mace. Znow tylko delikatnie, w cienkiej warstwie.
Wykladam frytki na blache wylozona pergaminem i spryskuje oliwa, obtaczam je w niej, im wiecej tluszczu tym latwiej uzyskac chrupiace zewnetrze. Teraz ukladam bataty w jednej warstwie z odstepami. Pieke 15 min, obracajac je. Sprawdzam. Pieke kolejne 5 min jesli trzeba.
Pasuje do nich ogromna roznorodnosc dippow.
Slodkie ziemniaki, ilosc zadowalajaca nas to 3-4
skrobia kukurydziana
oliwa z oliwek lub inny olej
Bataty obieram ze skorki i kroje w przyzwoitej grubosci slupki, no powiedzmy nieco ponad 1cm. sprawione wkladam do duzej miski i zalewam zimna woda na noc, ok 8 godz zwykle.
Piec rozgrzewam do 220C z termoobiegiem.
Nastepnie odcedzam wode, nie susze batatow zbytnio, maja byc delikatnie wilgotne, ale tylko delikatnie. Teraz czas na skrobie. najlepiej uzyc worka foliowego duzego (te z zipem sa najlepsze), wsypuje do niego 3 lyzki skorbi kukurydzianej i dodaje garsc ziemniakow i potrzasajac energicznie workiem obtaczam je w mace. Znow tylko delikatnie, w cienkiej warstwie.
Wykladam frytki na blache wylozona pergaminem i spryskuje oliwa, obtaczam je w niej, im wiecej tluszczu tym latwiej uzyskac chrupiace zewnetrze. Teraz ukladam bataty w jednej warstwie z odstepami. Pieke 15 min, obracajac je. Sprawdzam. Pieke kolejne 5 min jesli trzeba.
Pasuje do nich ogromna roznorodnosc dippow.