Bawarskie ciasto serowe z jablkami
Pyszne polaczenie smakow - to jedno z tych niepozornych ciast, ktore smakuje o niebo lepiej niz sie prezentuje
Spod:
1/2 kostki masla
1/3 szklanki cukru
1 lyzeczka cukru waniliowego
1 szklanka maki
Masa serowa:
225g roztartego bialego twarozku
1/4 szklanki cukru
2 duze cale jajka
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
Masa jablkowa:
4 kwaskowate jablka, obrane i pokrojone na cienkie polplasteki
1/3 szklanki cukru
1 lyzeczka mielonego cynamonu
4 lyzki platkow migdalowych
Rozgrzac piekarnik do 180ºC. Tortownice o srednicy 23cm wysmarowac maslem. Skladniki spodu posiekac razem (najlepiej w malakserze), wsypac powstale okruszki do tortownicy i wylepic nimi dno i 1 cm wysokosci scianek. Lekko podpiec, ciasto nie musi byc zrumienione, okolo 10 minut. Wyjac i przestudzic. Ser utrzec z cukrem, jajkami i wanilia na gladka mase, wylac na podpieczony spod. Jablka wymieszac z cukrem i cymanonem i wylozyc rowna warstwa na masie serowej. Posypac platkami migdalowymi i piec okolo 45-55 minut, az bedzie lekko zrumienione i patyczek wetkniety w srodek bedzie suchy.
dodatkowe informacje
Pyszne gorace, cieple lub na zimno
Pyszne polaczenie smakow - to jedno z tych niepozornych ciast, ktore smakuje o niebo lepiej niz sie prezentuje

Spod:
1/2 kostki masla
1/3 szklanki cukru
1 lyzeczka cukru waniliowego
1 szklanka maki
Masa serowa:
225g roztartego bialego twarozku
1/4 szklanki cukru
2 duze cale jajka
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
Masa jablkowa:
4 kwaskowate jablka, obrane i pokrojone na cienkie polplasteki
1/3 szklanki cukru
1 lyzeczka mielonego cynamonu
4 lyzki platkow migdalowych
Rozgrzac piekarnik do 180ºC. Tortownice o srednicy 23cm wysmarowac maslem. Skladniki spodu posiekac razem (najlepiej w malakserze), wsypac powstale okruszki do tortownicy i wylepic nimi dno i 1 cm wysokosci scianek. Lekko podpiec, ciasto nie musi byc zrumienione, okolo 10 minut. Wyjac i przestudzic. Ser utrzec z cukrem, jajkami i wanilia na gladka mase, wylac na podpieczony spod. Jablka wymieszac z cukrem i cymanonem i wylozyc rowna warstwa na masie serowej. Posypac platkami migdalowymi i piec okolo 45-55 minut, az bedzie lekko zrumienione i patyczek wetkniety w srodek bedzie suchy.
dodatkowe informacje
Pyszne gorace, cieple lub na zimno

