- Cze 25, 2008
- 3,857
- 0
- 0
Befsztyk mielony z pieprzem
"Wołowinę, najlepiej polędwicę, ale może być też "pierwsza zrazowa” lub inna miękka i bezwłóknistą jej część - zemleć jak na tatara. Doprawić solą, pieprzem i ciutką tymianku. Uformować kule i spłaszczyć je lekko, by powstały grubiutkie walce. Oprószyć mąką i smażyć na rumiano z każdej strony, najlepiej w smalcu i oleju (dwie łyżki oleju i łyżka smalcu). Mieszanka ma wyższą temperaturę wrzenia. Po usmażeniu skropić czerwonym winem i poddusić dwie minuty. Posypać grubo mielonym, kolorowym pieprzem"
Robi sie je blyskawicznie, podczas smazenia wytwarza sie pyszny i aromatyczny sosik.
Z pol kg miesa wolowego wyszlo mi 30 sztuk tych malych befsztykow. Pieprzu nie zalowalam.
Polecam. Oczywiscie smak bedzie sie zmienial w zaleznoswci od ilosci przypraw. Z tymiankiem sa swietne. Zamierzam zrobic je jeszcze w wersji z majerankiem i innymi ziolami.
"Wołowinę, najlepiej polędwicę, ale może być też "pierwsza zrazowa” lub inna miękka i bezwłóknistą jej część - zemleć jak na tatara. Doprawić solą, pieprzem i ciutką tymianku. Uformować kule i spłaszczyć je lekko, by powstały grubiutkie walce. Oprószyć mąką i smażyć na rumiano z każdej strony, najlepiej w smalcu i oleju (dwie łyżki oleju i łyżka smalcu). Mieszanka ma wyższą temperaturę wrzenia. Po usmażeniu skropić czerwonym winem i poddusić dwie minuty. Posypać grubo mielonym, kolorowym pieprzem"

Robi sie je blyskawicznie, podczas smazenia wytwarza sie pyszny i aromatyczny sosik.
Z pol kg miesa wolowego wyszlo mi 30 sztuk tych malych befsztykow. Pieprzu nie zalowalam.
Polecam. Oczywiscie smak bedzie sie zmienial w zaleznoswci od ilosci przypraw. Z tymiankiem sa swietne. Zamierzam zrobic je jeszcze w wersji z majerankiem i innymi ziolami.
Ostatnią edycję dokonał moderator: