Befsztyk mielony z pieprzem

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
Befsztyk mielony z pieprzem
"Wołowinę, najlepiej polędwicę, ale może być też "pierwsza zrazowa” lub inna miękka i bezwłóknistą jej część - zemleć jak na tatara. Doprawić solą, pieprzem i ciutką tymianku. Uformować kule i spłaszczyć je lekko, by powstały grubiutkie walce. Oprószyć mąką i smażyć na rumiano z każdej strony, najlepiej w smalcu i oleju (dwie łyżki oleju i łyżka smalcu). Mieszanka ma wyższą temperaturę wrzenia. Po usmażeniu skropić czerwonym winem i poddusić dwie minuty. Posypać grubo mielonym, kolorowym pieprzem"

pic019.jpg


Robi sie je blyskawicznie, podczas smazenia wytwarza sie pyszny i aromatyczny sosik.
Z pol kg miesa wolowego wyszlo mi 30 sztuk tych malych befsztykow. Pieprzu nie zalowalam.
Polecam. Oczywiscie smak bedzie sie zmienial w zaleznoswci od ilosci przypraw. Z tymiankiem sa swietne. Zamierzam zrobic je jeszcze w wersji z majerankiem i innymi ziolami.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Duende, ciekawy przepis, ale czy on jest sprawdzony? Robiłaś ten befsztyk?
Bo wpisujesz cytaty i trudno się zorientować...
 

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Duende, podaj jeszcze tytuł i autora
icon_smile.gif
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Robilam kiedys cos podobnego. Z kuchni greckiej.
Ale
ugly_08.gif
nieszczesna zgubilam przepis.
Dobry kawalek wolowiny, zoltka jajek, sol i pieprz i czerwone wino wlasnie. Nie pamietam czy byla cebula i nie pamietam niestety proporcji. Nazwy oczywiscie tez nie pamietam, a takie bylo dobre...
Kalicińskiej zagubilam przepis na salatke z burakow i fasoli...Zaluje, acz niescislosc jej przepisow mnie drazni.
Strach sie bac, kiedys bez glowy sie obudze.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy