- Wrz 13, 2004
- 2,992
- 0
- 0
Bezy orzechowe
Przepis pochodzi z książki "Domowe wypieki"
Składniki:
- 3 białka
- pół łyżeczki cynamonu
- 20 dag zmielonych orzechów laskowych
- 20 dag miałkiego cukru
- 10 dag całych orzechów laskowych
Białka ubić na bardzo sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. 5-6 łyżek piany odłożyć.
Do pozostałej piany dodać cynamon i zmielone orzechy. na blaszke, wyłożoną papierem nakładać porcję białka z orzechai. Na wierzch za pomocą szprycy wyciskać bezę (bez dodatków). W środek lekko wcisnąć orzech laskowy. Nagrzać piekarink do 140-150 stopni i wstawić bezy na pół godziny. Bezy wyjete z piekarnika nie są zupełnie twarde.
Moje uwagi:
sa pyszne w smaku. za szybko dałam cukier puder i beza nie ubiła mi sie najlepiej, dlatego rozlały mi sie ciastka troche, ale w niczym to nie przeszkodziło
nie miałam 20 dag orzechów, miałam ok.12 dag (nie mam wagi, moją wagą jest moje oko
) więc dodałam łyżeczkę - łyżke mąki ziemniaczanej.
spróbuje kiedyć zrobić tak z włoskimi orzechami i z migdałami - pewnie wyjdą równie smaczne
Przepis pochodzi z książki "Domowe wypieki"

Składniki:
- 3 białka
- pół łyżeczki cynamonu
- 20 dag zmielonych orzechów laskowych
- 20 dag miałkiego cukru
- 10 dag całych orzechów laskowych
Białka ubić na bardzo sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. 5-6 łyżek piany odłożyć.
Do pozostałej piany dodać cynamon i zmielone orzechy. na blaszke, wyłożoną papierem nakładać porcję białka z orzechai. Na wierzch za pomocą szprycy wyciskać bezę (bez dodatków). W środek lekko wcisnąć orzech laskowy. Nagrzać piekarink do 140-150 stopni i wstawić bezy na pół godziny. Bezy wyjete z piekarnika nie są zupełnie twarde.
Moje uwagi:
sa pyszne w smaku. za szybko dałam cukier puder i beza nie ubiła mi sie najlepiej, dlatego rozlały mi sie ciastka troche, ale w niczym to nie przeszkodziło

nie miałam 20 dag orzechów, miałam ok.12 dag (nie mam wagi, moją wagą jest moje oko
spróbuje kiedyć zrobić tak z włoskimi orzechami i z migdałami - pewnie wyjdą równie smaczne


Ostatnią edycję dokonał moderator: