Bezy

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
podobno ma znaczenieprzy starych piekarnikach, ktore jak pieka to nic a nic sie z nich powietrze nie porusza. Wtedy trzeba wlozyc kijek, zeby para z bez uciekła

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Susze przy zamknietym (elektryczny). Poprzednio w starym uchylalam, bo temp najnizsza wskazywana przez termometr to bylo 150 st C ! - piekarnik gazowy. Mama dawniej tez suszyla przy uchylonym tak na ok 10 cm.
Wszystko mozliwe, ze Malgosmi to jest wlasnie to, o tlumaczysz.
icon_smile.gif

Wczoraj poszla kolejna porcja. Zapraszam na kawke ;)

bezy_1.jpg
bezy_1a.jpg

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Mniaaaaaaaaaaaaaaaaam :shock:

:mniam:

P.S. to ja biorę kawkę i jestem ;)

isabell

Member
Lip 7, 2005
4,947
0
36
podobno ma znaczenieprzy starych piekarnikach, ktore jak pieka to nic a nic sie z nich powietrze nie porusza. Wtedy trzeba wlozyc kijek, zeby para z bez uciekła
tak dokładnie robię i zawsze wychodzą -a zaczełam tak od pewnego programu z Puchem ;) :mrgreen:

edi

Member
Cze 30, 2006
22
0
0
Witam, właśnie robię taki placek bezowy z bitą śmietaną udekorowany świeżymi truskawkami i płatkami migdałów. Bezę zrobiłam ubijając 6 białek. Pod koniec ubijania dodałam 300 g miałkiego cukru, łyżeczkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę balsamico. Można dodać zamiast balsamico łyżeczkę białego octu winnego. Piekłam 5 min w 180 st, potem 1,5 h w 150 st. Potem dosuszałam w uchylonym piekarniku. Wyszła b. apetyczna
icon_smile.gif

500 ml śmietany 30% np. Łowicz trzeba ubić bez cukru. Potem odwrócić bezę (pieczoną na papierze do wypieków) i pokryć śmietaną i udekorować np. truskawkami i migdałami. Można zastosować inne owoce sezonowe
icon_smile.gif

Niestety nie zrobiłam zdjęć. Ale następne moje wyczyny sfotografuję i wstawię fotki.
P.S. Witaj Marghe
icon_smile.gif

lulu

Member
Wrz 17, 2006
48
0
0
ja do 4 białek i 25 dag cukru pudru dodaję łyżeczkę soku z cytryny, piana jest bardziej sztywna. do połowy porcji dodaję łyżeczkę kakao. bezy wkładam do nagrzanego do 120 stopni piekarnika, po 45 minutach uchylam drzwiczki i suszę kolejne 45 minut.

wyglądają jak małe porcelanowe kuleczki, a nie jak ciastka, ale znikają w ułamkach sekund
icon_smile.gif

Załączniki

• bezy_lulu.jpg
    bezy_lulu.jpg
    97.5 KB · Wyświetleń: 0

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
To tak w temacie bicia piany (wracajac z watku pavlovej)

Tak wygladaja beziki (moim zdaniem) z nie do konca ubitej dobrze piany
icon_wink.gif
Widac, ze dno bezika jest najszersze. Przypominaja ksztalbem jakies opienki
icon_biggrin.gif

bezy3.jpg

Beziki te, co wyzej wkleilam (przy konwaliach) juz wygladaja inaczej.

Te z kolei mial zdecydowanie za duzo cukru, co utrudnialo zepchniecie piany z lyzeczki i formowanie. Ale byly pyszne
icon_mrgreen.gif

bezy.jpg

adria21

Member
Cze 7, 2007
133
1
0
Witam
icon_biggrin.gif

Zrobilam bezy dokladnie wedlug Twojego przepisu i po raz pierwsz wyszly mi pyszne bezy. Wyszly jednak tak delikatne, ze niemal kruszyly sie w dloniach. Suszyly sie ponad dwie godziny, w temp. 50 st. Jednak chyba nieco za krotko w takim razie. W srodku byly puchate i rozplywaly sie w ustach w taka ciagnaca lekko, bezowa mase. Natepnym razem dluzej je suszyc?
icon_biggrin.gif

Dziekuje za przepis
icon_biggrin.gif

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Jesli 'ciagutka' nie podowiada, to faktycznie nieco dluzej susz. Faktycznie wiele zalezy od wilgotnosci powietrza. Bezy pozostawione dluzej (nawet dzien, czy dwa... albo i trzy) tez zmienia swoje wnetrze na bardziej suche. O ile uda sie je uchronic przed lasuchami.
icon_mrgreen.gif

Fajnie Adrio, ze sie udaly i smakuja.
icon_biggrin.gif

julia

Member
Sie 30, 2006
533
0
0
Ja z bezami mam odwieczny problem, albo mi się zrumienią , albo są niedosuszone. Szuszyłam juz przy otwartych drzwiczkach i przy zamknietych i zawsze cos było nie tak
baa.gif
więc je sobie odpuścilam, ale jak tak przeglądam ten wątek to znów mnie ochota naszła, zwlaszcza, że chciałam zrobic tort lodowo-bezowy (albo odwrotnie
denknach.gif
)i tak sobie właśnie pomyślałam, ze gdyby tak spróbować je suszyć w suszarce do owoców
gruebel_2.gif
co myślicie?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Piadina

Member
Lut 24, 2009
402
0
0
moje pierwsze bezy... buuu
cry_1.gif
nie wyszły mi
cry_1.gif

pewnie wina piekarnika, bo gazowy i do tego pełnoletni
icon_sad.gif

suszyłam dłuuuuugo (2,5 h), przy uchylonych drzwiczkach, a i tak w środku były ciągnące strasznie, wręcz półpłynne

następnym razem chyba będę ubijać na parze, TŻ mi poradził taki sposób - robiłyście już tak bezy? wyjdą?

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Ja wpadlam na idiotyczny pomysl
dump.gif
zeby niby pawlowa - bezowy spod plus krem czekoladowy i jagody - robila za tort na Buby trzecie urodziny.
Nie radze przy duzej wilgotnosci powietrza. Suszyly sie i suszyly...

Z resztek piany zrobilam bezy, a ze byla mocno sztywna uzylam lyzki do lodow (ta co to lata kawalek blaszki w srodku i 'odkrawa' wsad) zeby nakladac na papierki do muffinek.
Tych muffinkowych uzywam, bo papier do pieczenia koszmarnie drogi.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy