JotHa @ 25 Sep 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=895240Moim zdaniem, w bezie nigdy cukru za wiele![]()
Oby sie pysznie w ustach rozplywaly. Prosze o zdjecie dziela.Nie wiem czemu ne pomyślałam o zrobieniu zdjęcia. Zawsze wszystko fotografuję i wklejam. Pewnie tak się zagapiłam na beziki że wyleciało mi to z głowy za co przepraszam.
Następnym razem jak zostaną białka do wykorzystania na bezy będę pamiętać.
edi @ 30 Jun 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=319710Witam, właśnie robię taki placek bezowy z bitą śmietaną udekorowany świeżymi truskawkami i płatkami migdałów. Bezę zrobiłam ubijając 6 białek. Pod koniec ubijania dodałam 300 g miałkiego cukru, łyżeczkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę balsamico. Można dodać zamiast balsamico łyżeczkę białego octu winnego. Piekłam 5 min w 180 st, potem 1,5 h w 150 st. Potem dosuszałam w uchylonym piekarniku. Wyszła b. apetyczna![]()
500 ml śmietany 30% np. Łowicz trzeba ubić bez cukru. Potem odwrócić bezę (pieczoną na papierze do wypieków) i pokryć śmietaną i udekorować np. truskawkami i migdałami. Można zastosować inne owoce sezonowe![]()
Niestety nie zrobiłam zdjęć. Ale następne moje wyczyny sfotografuję i wstawię fotki.
P.S. Witaj Marghe
Czyli robisz starą dobrą PavlovąJa też robię bezy w ten sam sposób, to niezawodny deser - nie spotkałam osoby, której to ciasto by nie smakowało. No i można szaleć z dodatkami, ja na jesień planuję wersję z prażonymi orzechami laskowymi, odrobiną polewy czekoladowej i żurawinami.![]()
Mlask![]()
harapug @ 18 Oct 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=901890Totalna klapa, właśnie wyłączyłam piec (elektryczny, nowy, susze w nim wołowinę i wychodzi wspaniała), beziki tylko lekko się obsuszyły, w środku surowe, zostawiłam blachę na noc w piecu, może ciepło je dosuszy.
BuuuA wlozylas do nagrzanego piekarnika ?
Bo wydaje m isie nieprawdopodobne, skoro twierdzisz, ze proporcje cukru byly odpowiednie.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.