Bezy

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Nie, jak wyprostuje ta karbowana falbanke dookola, to mam okragly kawalek papieru.
Czesto tak tez pieke drozdzowki.

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Aa... a ja zastanawialam sie, jak Ty je wypiekasz w blaszce, nie w tych papirkowych falbankach.
icon_wink.gif

YenneferX

Member
Sie 20, 2009
14
0
0
Właśnie siedzą w piekarniku od godziny i się suszą. Wyglądają bardzo apetycznie mimo iż chyba za dużo cukru wsypałam ( niby 10 łyżek jak w przepisie) bo z łyżki musiałam spychać palcem. To jednak pierwsze bezy które nie rozpływały się. Wielkie dzięki za przepis
anbetung.gif

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Moim zdaniem, w bezie nigdy cukru za wiele
icon_wink.gif

Oby sie pysznie w ustach rozplywaly. Prosze o zdjecie dziela.

YenneferX

Member
Sie 20, 2009
14
0
0
JotHa @ 25 Sep 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=895240Moim zdaniem, w bezie nigdy cukru za wiele
icon_wink.gif

Oby sie pysznie w ustach rozplywaly. Prosze o zdjecie dziela.
Nie wiem czemu ne pomyślałam o zrobieniu zdjęcia. Zawsze wszystko fotografuję i wklejam. Pewnie tak się zagapiłam na beziki że wyleciało mi to z głowy za co przepraszam.
Następnym razem jak zostaną białka do wykorzystania na bezy będę pamiętać.

harapug

Member
Sie 22, 2006
105
0
0
Czytałam ten temat a wpisałam się w innym, ale ze mnie gapa
icon_redface.gif

20 minut temu wylądowały w piecu, mama musiała mnie szturchnąć jak ubijałam, tak fajnie dosypuje się cukier
dump.gif
nie wiem ile wsypałam, ale patrząc na beziki, stoją na baczność więc chyba wystarczająco
icon_mrgreen.gif

Dodałam płaską łyżkę kawy (naturalnej), mają niezły posmak.

No to czekam
lecker.gif

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Hmmm .... no ja bym dalej suszyla. Nie ma wyjacia.
Jaki masz piekarnik ? Elektryczyny, czy gazowy ? Napewno miernik temperatury ok ?

Jak wyszlo ?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

harapug

Member
Sie 22, 2006
105
0
0
Totalna klapa, właśnie wyłączyłam piec (elektryczny, nowy, susze w nim wołowinę i wychodzi wspaniała), beziki tylko lekko się obsuszyły, w środku surowe, zostawiłam blachę na noc w piecu, może ciepło je dosuszy.
Buuu

vespertine

Member
Paź 17, 2007
133
0
0
edi @ 30 Jun 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=319710Witam, właśnie robię taki placek bezowy z bitą śmietaną udekorowany świeżymi truskawkami i płatkami migdałów. Bezę zrobiłam ubijając 6 białek. Pod koniec ubijania dodałam 300 g miałkiego cukru, łyżeczkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę balsamico. Można dodać zamiast balsamico łyżeczkę białego octu winnego. Piekłam 5 min w 180 st, potem 1,5 h w 150 st. Potem dosuszałam w uchylonym piekarniku. Wyszła b. apetyczna
icon_smile.gif

500 ml śmietany 30% np. Łowicz trzeba ubić bez cukru. Potem odwrócić bezę (pieczoną na papierze do wypieków) i pokryć śmietaną i udekorować np. truskawkami i migdałami. Można zastosować inne owoce sezonowe
icon_smile.gif

Niestety nie zrobiłam zdjęć. Ale następne moje wyczyny sfotografuję i wstawię fotki.
P.S. Witaj Marghe
icon_smile.gif
Czyli robisz starą dobrą Pavlovą
icon_smile.gif
Ja też robię bezy w ten sam sposób, to niezawodny deser - nie spotkałam osoby, której to ciasto by nie smakowało. No i można szaleć z dodatkami, ja na jesień planuję wersję z prażonymi orzechami laskowymi, odrobiną polewy czekoladowej i żurawinami.

Mlask :D

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
harapug @ 18 Oct 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=901890Totalna klapa, właśnie wyłączyłam piec (elektryczny, nowy, susze w nim wołowinę i wychodzi wspaniała), beziki tylko lekko się obsuszyły, w środku surowe, zostawiłam blachę na noc w piecu, może ciepło je dosuszy.
Buuu
A wlozylas do nagrzanego piekarnika ?
Bo wydaje m isie nieprawdopodobne, skoro twierdzisz, ze proporcje cukru byly odpowiednie.

harapug

Member
Sie 22, 2006
105
0
0
Tak, nagrzany do 200 stopni, później po włożeniu dałam na 50 stopni.
Chwilę temu wyjęłam z pieca, trochę rano jeszcze nagrzałam i to je chyba uratowało, ścięły się, ale środek jest wilgotny, wyszły takie "mordoklejki", dobre, zje się, ale chyba drugi raz nie zrobię ;)

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
No niefajnie
icon_frown.gif
Przykro czytac.
Nie bede wymyslac powodow i usprawiedliwien, bo nie mam pojecia czemu tak sie stalo.

Moze innym razem
icon_wink.gif

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
1
0
ale takie z łyżeczki są przepiekne
icon_smile.gif
Ja ostatnio upiekłam i nawet mi wzorki wyszły jakoś ze szprycki, ale nie zdążyłam obcykać, bo mój się do nich dopadł i sama nie wiele złapałam
icon_sad.gif

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Mam male szprycki, czy rekawki, wiec jak mam ponownie nakladac mase bezowa w taki zgnieciony rekawek, to mnie trafia od razu. A zamin umyje i wysusze, to bleee...
icon_wink.gif
Rzadko, bo rzadko, zdarzaja mi sie malusie, do dekoracji wlasnie wyciskane i sa piekne.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy