Biała jajecznica*

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
icon_biggrin.gif
Mi, moje mieszanie odbywa się na zasadzie "ósemkowej" tzn po wbiciu jajek na patelnię (u nas zawsze na osobę 2 jajka) mieszam białka ruchem ósemkowym omijając żółtka, łatwe to jest, nawet jak robię dla 3 osób czyli z 6 jajek zawsze się da tak wymieszać, żeby żółtka całe zostały.
Tę Twoją jajecznicę z serkiem będę musiała wypróbować robiąc inaczej: oddzielę białka od żółtek; białka z serkiem i śmietaną usmażę wg Twojego opisu a pod koniec dorzucę żółtka-zobaczymy co z tego wyjdzie ( zaznaczam, że nie zależy mi na uzyskaniu jasnego koloru, tylko chcę bardziej smak wypróbować ( tzn. serkowo śmietankowy).

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
O, to jest pomysł!

Jajecznica co prawda nie "moja", bo ja dopiero co wypatrzyłam na ww. blogu, ale mi smakuje
icon_smile.gif

A z żółtym próbowałaś? Do gotowej prawie jajecznicy można sypnąć drobno startego sera i wymieszać.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Nie, nigdy nie próbowałam z żółtym serem, ale spróbuję.
Dziś zrobiłam sobie na obiad tę z topionym, więc teraz moja opinia:
1. bez sensu było to oddzielne smażenie białka z serkiem i śmietaną a potem dokładanie żółtka-całość i tak zrobiła się taka...jednolita. Taki sam efekt uzyskałabym smażąc wszystko razem.
2. Mimo tego, że do innego wyglądu (konsystencji) jestem przyzwyczajona (było za bardzo puszyste
icon_wink.gif
), to bardzo mi to smakowało!
3. No i chyba najważniejsze: BARDZO przypominało mi moje ulubione danko ( ale nie będę mówić jakie, żeby nikomu nie obrzydzić).
4. Dodatek serka ( dałam kostkę 40g śmietankową) i śmietany spowodował, że danko było bardzo sycące. Mimo, że takie raczej mało obiadowe u mnie sprawdziło się właśnie jako danie obiadowe ( chora jestem, mam gorączkę więc nie chce mi się nic pitrasić a przecież jeść trzeba
icon_frown.gif
)

Reasumując- bardzo OK!
Powtórzę jeszcze na pewno smażąc tak jak w oryginalnym przepisie ( zwłaszcza dla efektu patrz. punkt 3
icon_wink.gif
) i wypróbuję również z żółtym serem.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Ad. 1
No proszę! czyli nawet lepiej: szybciej, nie będziesz się musiała bawić z rozdzielaniem.

Ad.2
icon_biggrin.gif

Ad. 3
bardzo się cieszę
icon_lol.gif
daumen.gif

Ad.4
Faktycznie, bardzo sycąca.

icon_biggrin.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Boshka, no to rób tę jajecznicę
icon_biggrin.gif
Ale może to tylko moja wyobraźnia i ogromna tęsknota spowodowała takie odczucia
gruebel_2.gif
, no nie mam pojęcia, nieważne.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Aga, byłaś blisko przecież - nie mleka, a śmietany
icon_biggrin.gif

Imago

Member
Cze 26, 2006
6,551
1
0
No to zrobiłam sobie właśnie na śniadanie. Z jednego jajka, bo dziś sama jestem. Serka mniej niż połowa kostki takiej prostokątnej, akurat był tylko ze szczypiorkiem, śmietany półtorej łyżeczki od herbaty.
Smak: dziwny. Zupełnie inny od tego, który kojarzy mi się z jajecznicą
icon_lol.gif
. Faktycznie o wiele delikatniejsza jest
icon_smile.gif
. Myślę, że będę kombinować jeszcze z proporcjami serka, bo zrobiła mi się delikatna mordoklejka
icon_wink.gif
. Ale jest w sumie ok.

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Tez zrobilam.

Smakowalo mi i rzeczywiscie taka jajecznica jest sycaca. Pokombiuje z serkiem kremowym, bo topione nie naleza do moich ulubiencow.
icon_wink.gif

sapphire

Member
Kwi 1, 2009
648
0
0
A ja uwielbiam dodać do takiej jajecznicy szczypiorek i położyć na wierzch cienkie jak papier kawałki pomidorka...

kasik

Member
Gru 14, 2005
535
0
0
Pyszna jest,faktycznie ma inny smak od normalnej jajecznicy.
Fajnie puszysta i lekka.
Będą powtórki i to nie raz.
A na wierzch obowiązkowo szczypiorek(czasem i pomidory).

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Dziś na śniadanie znów miałam, smażyłam tak jak zwykle sobie smażę, mieszając białka z omijaniem żółtek ruchem ósemkowym, dodając serek w małych kawałeczkach, żeby się szybciej rozpuścił, na koniec wymieszałam żółtka. Tym razem wyszła mi konsystencja taka jak lubię-tzn. nie było za bardzo puszyste, bo starałam się, żeby białko ścięło się w większych kawałkach.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Boshka, Kasik - cieszę się, że Wam smakowało
icon_smile.gif

Beata, ania-w-r -
icon_biggrin.gif

kasik

Member
Gru 14, 2005
535
0
0
Jutro znowu robię.
icon_biggrin.gif

Nie wiem co mnie naszło na jajka,może to Wielkanoc mnie tak nastraja,ale od kilku dni stale jem jajka,po 2 dziennie.
Już się martwię czy ze mną wszystko ok.
I już myślę o tej jajecznicy co zjem rano.

vanilia_sky

Member
Mar 28, 2009
38
0
0
sycące pyszne śniadanko
lecker.gif
dałam połowe serka śmietankowego i polowe serka ziołowego- inaczej nie miałam
icon_mrgreen.gif
będzie powtórka
mniam.gif

Załączniki

• Obraz_818.jpg
    Obraz_818.jpg
    1.4 MB · Wyświetleń: 0
  • Obraz_826.jpg
    Obraz_826.jpg
    1.5 MB · Wyświetleń: 0

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
po długiej przerwie ( bo chyba o niej zapomniałam) znów dziś zrobiłam na śniadanie.
właśnie ją jem przed kompem kiedy to piszę
icon_wink.gif

Dziś nie przypomina mi mojego ulubionego danka ( jeśli ktoś jeszcze pamięta co to jest
icon_wink.gif
) chyba dlatego, że użyłam serka borowikowego ( bo tylko taki miałam w domu), ale jest znakomita i ma taki lekki grzybowy posmak
mniam.gif
lecker.gif

no, koniec pisania, koniec jedzenia-właśnie wylizałam talerz
icon_biggrin.gif

P.S ale nie muszę już mieć namiastki tego co uwielbiam, bo surowiec jest stale dostępny w Leclerc'u
lecker.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Ja tam pamiętam
zahnlos.gif

No, wyobrażam sobie, że tamto z pewnością nie ma grzybowego posmaku, ale jajecznica z grzybem musiała być bardzo smaczna
icon_biggrin.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
właśnie zjadłam na śniadanie, z serkiem śmietankowym
lecker.gif
nie była biała, a intensywnie żółta- wiejskie jaja dały czadu
icon_mrgreen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy