Biała Pavlova/Biała Pavlowa w wersji wczesnojesiennej

Carmel

Member
Lut 3, 2005
2,346
0
0
Piekłam i pycha
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,38352846,38352846.html



przepis Nigelli
znaleziony u Szellki z GW

PAVLOVA
6 białek ubić na sztywno - pod koniec dodawac po łyżce 300g miałkiego cukru,
łyżeczkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę białego octu winnego,
Uformować w okrąg (mały) na papierze do pieczenia na blasze. Wstawić do pieca
180st i po 5 min przykręcić tempetarurę do 150st. Piec 1,5 godziny. Studzić w
uchylonym piekarniku.
Wystudzoną bezę sposobem Nigelli położyć na paterze dnem do góry i wyłożyć na
nią 500 ml ubitej na sztywno bitej śmietany (bez cukru)
Dekorować owocami sezonowymi.
pyyycha
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

burek

Member
Cze 19, 2006
1,930
0
0
"Wiadomość o podanym numerze nie istnieje lub została skasowana." :cry:
Wygląda super. :mniam:
 

brunia

Member
Cze 14, 2006
30
0
0
Zrobiłam wczoraj, no ....pisali że dobre, ale żeby aż tak ,no nie mogę toż to poezja
po prostu , kto spróbuje będzie niewolnikiem tego ciasta a właściwie deseru ,może jedyna jego wada to jest trochę słodkie i kaloryczne
cry_1.gif

IMG_5295_11.jpg

IMG_5296_1.jpg

IMG_5294_12.jpg
 

Załączniki

  • IMG_5295_11.jpg
    IMG_5295_11.jpg
    22.2 KB · Wyświetleń: 6
  • IMG_5296_1.jpg
    IMG_5296_1.jpg
    30.4 KB · Wyświetleń: 6
  • IMG_5294_12.jpg
    IMG_5294_12.jpg
    30.1 KB · Wyświetleń: 6
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Barstan

Member
Mar 17, 2006
97
0
0
"Beza Pavlova" to typowy deser australijski
icon_biggrin.gif


Składniki:
- Beza:
- 4 białka
- 20-25 dag cukru pudru
- 1 łyżeczka octu winnego z białego wina
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- masło do formy
Krem:
- 4 żółtka
- 2 łyżki cukru kryształu
- 150 ml śmietany kremówki
- 15 ml sherry
- 25 dag serka mascarpone
- 40 dag owoców (truskawek; malin; jeżyn; jagód i porzeczek)

Sposób przyrządzania:

Zrób bezę:
białka ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Ocet winny i mąkę kukurydzianą delikatnie wymieszaj z pianą. Połowę ubitej piany wyłóż na papier do pieczenia i rozprowadź nożem w narysowanym okręgu. Resztę ubitej piany ułóż łyżką w taki sposób, aby na kole z piany powstał brzeg z bezowych czapeczek.

Rozgrzej piekarnik do 140°C. Posmaruj masłem blaszkę do ciasta. Na papierze do pieczenia narysuj okrąg o średnicy 23 cm.
Wstaw bezę do piekarnika i piecz na środkowej półce ok. 50 minut. Po 5 minutach pieczenia obniż temperaturę do 130°C. Po zakończeniu pieczenia wyłącz piekarnik i pozostaw w nim upieczoną bezę przez 5 godzin, nie otwierając drzwiczek (możesz zostawić ją na całą noc).
Zrób krem: żółtka utrzyj z połową cukru. Śmietanę ubij z cukrem kryształem i wymieszaj z żółtkami. Dodaj sherry i połącz z mascarpone. Bezę połóż na talerzu (wcześniej usuń papier). Tuż przed podaniem wypełnij środek kremem, a na kremie ułóż owoce.

pozdrawiam
wink.gif

Barstan
 

brunia

Member
Cze 14, 2006
30
0
0
szkoda że nikt się nie pokusił na to ciasto.Jest naprawdę pyszne.Ja robiłam dzisiaj znowu ,bo mi zostało z innych wypieków dużo białek.pyycha
lecker.gif


IMG_6047_c.jpg

IMG_6054_1.jpg

Pokaż załącznik 1683

szkoda że nikt się nie pokusił na to ciasto.Jest naprawdę pyszne.Ja robiłam dzisiaj znowu ,bo mi zostało z innych wypieków dużo białek.pyycha
lecker.gif


IMG_6047_c.jpg

IMG_6054_1.jpg

Img_6050.jpg
 

Załączniki

  • IMG_6047_c.jpg
    IMG_6047_c.jpg
    42.4 KB · Wyświetleń: 6
  • IMG_6054_1.jpg
    IMG_6054_1.jpg
    26.3 KB · Wyświetleń: 6
  • Img_6050.jpg
    Img_6050.jpg
    24.3 KB · Wyświetleń: 6

janie

Well-known member
Contributor
Paź 23, 2004
2,580
121
63
Och, jaki efektowny. Czemu nie, pokusić sie warto. Wbrew pozorom (z bezą) klopotu z nim raczej niewiele, bo przez wiekszość czasu wykonania siedzi w piekarniku
icon_lol.gif
icon_lol.gif
icon_lol.gif
 

Jaco

Member
Gru 5, 2004
6,655
0
0
Bruniu,
No nie do końca nikt
icon_wink.gif
. Ja robię Pavlova bardzo często bo jest rzeczywiście pyszna, tylko raczej czekoladową niż białą. Biała jest dla mnie zdecydowanie za słodka i za mdła. Czekoladowa to jest to co tygrysy uwielbiają
icon_mrgreen.gif
 

reniam

Member
Lut 17, 2006
592
0
0
Zrobiłam bezę Pavlova z dodatkiem kakao i kremem wg Barstan bo nie miałam pomysłu na żółtka.
Wyszło wyśmienite,jestem zachwycona.
Ledwo zjedliśmy,a już mam ochotę zrobić powtórkę
lecker.gif
 

Jaco

Member
Gru 5, 2004
6,655
0
0
Żeby nie było, że się tylko chwalę
icon_lol.gif
Moja pierwsza i ostatnia biała pavlova bo jak pisałam wolę wersję czekoladową

ciasto_pawlowa.jpg

A tutaj niewyględne, bo juz w trakcie konsumpcji ale dobrze widać wysokość i piankę w środku
icon_lol.gif


ciasto_pawlowa2.jpg
 

Załączniki

  • ciasto_pawlowa.jpg
    ciasto_pawlowa.jpg
    119.6 KB · Wyświetleń: 6
  • ciasto_pawlowa2.jpg
    ciasto_pawlowa2.jpg
    84.1 KB · Wyświetleń: 6
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,699
0
0
Jaco, jest pokazowa!
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
ale pieknie wyrosła!
mniam.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,699
0
0

fineska

Member
Lut 12, 2006
124
0
0
Jacobina możesz podać swój przepisik na to pieknie prezentujące się ciacho:) bo Twoje jest takie puszyste i wysokie:) bo juz nie wiem który przepisik wyprobowac na ta pyszność...
buziaczki ;>