- Maj 27, 2007
- 1,245
- 0
- 0
* 2 szkl. wody o temp. 45 stopni C
* 1/3-2/3 szkl. cukru
* 1,5 łyżki drożdży instant
* 1,5 łyżeczki soli
* 1/4 szkl. oleju roślinnego (oleju z pestek winogron)
* 6 szkl. mąki pszennej chlebowej (można pomieszać białą z niewielką ilością razowej)
W dużej misce rozpuścić cukier w ciepłej wodzie, następnie wmieszać drożdże.
Pozwolić drożdżom popracować i przybrać wygląd podobny do kremowej pianki.
Wmieszać sól i olej do rozczynu drożdżowego.
Dodawać stopniowo mąkę i mieszać.
Zagnieść ciasto na powierzchni lekko posypanej mąką do czasu gdy będzie gładkie, o jednolitym przekroju.
Przełożyć do miski dobrze naoliwionej i nakryć mokrą ściereczką.
Pozostawić w ciepłym miejscu do czasu, gdy podwoi objętość (ok.1 godz).
Nakłuć ciasto wiele razy na wylot, by się odgazowało.
Gnieść przez kilka minut i podzielić na pół, po czym nadać kształt bochenków.
Przełożyć do keksówek (naoliwionych lub posmarowanych masłem) i pozwolić, aby wyrosło (ok.30 min).
Piec ok. 30-40 min. w temp. 175 stopni C.
* 1/3-2/3 szkl. cukru
* 1,5 łyżki drożdży instant
* 1,5 łyżeczki soli
* 1/4 szkl. oleju roślinnego (oleju z pestek winogron)
* 6 szkl. mąki pszennej chlebowej (można pomieszać białą z niewielką ilością razowej)
W dużej misce rozpuścić cukier w ciepłej wodzie, następnie wmieszać drożdże.
Pozwolić drożdżom popracować i przybrać wygląd podobny do kremowej pianki.
Wmieszać sól i olej do rozczynu drożdżowego.
Dodawać stopniowo mąkę i mieszać.
Zagnieść ciasto na powierzchni lekko posypanej mąką do czasu gdy będzie gładkie, o jednolitym przekroju.
Przełożyć do miski dobrze naoliwionej i nakryć mokrą ściereczką.
Pozostawić w ciepłym miejscu do czasu, gdy podwoi objętość (ok.1 godz).
Nakłuć ciasto wiele razy na wylot, by się odgazowało.
Gnieść przez kilka minut i podzielić na pół, po czym nadać kształt bochenków.
Przełożyć do keksówek (naoliwionych lub posmarowanych masłem) i pozwolić, aby wyrosło (ok.30 min).
Piec ok. 30-40 min. w temp. 175 stopni C.