bietka @ 16 Apr 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1120053Mój stygnie wlasnieSmacznego![]()
Joanna @ 16 Apr 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1120057Dostałam jakiś czas temu prawdziwy wiejski domowy ser, zamrożony.
Czas by go wyciągnąć z wykopalisk, a chyba byłby dobry do takiego sernika....
Jeśli domowy, to powinien być tłusty. Będzie idealny.
Ja mam 1,3 kg tłustego, ale niestety kupnego (tego samego, o którym piszę w przepisie). Na szczęście jest bardzo smaczny.
Joanna @ 21 Apr 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1122020Siedzi w piecu. Zrobiłam bez spodu, jak klasyczny wiedeński, z wanilią, skórką i sokiem z cytryny oraz garścią rodzynek.
Sto lat takiego nie piekłam.![]()
Ser okazał się być bardzo tłusty, wręcz żółtawy w kolorze, więc zmniejszyłam ilosć masła do 200 g, za to jajców dałam jedenaście, bo były małe. Masa zajęła mi calą tortownicę o średnicy 28 cm.
EDIT:
Wyszedł piękny. Idealnie bialy, idealnie równy. Mam nadzieję, że również idealnie smaczny...![]()
Piekłam 80 minut w 130 stopniach z mokrymi opaskami z gazet, a potem studziłam 3 godziny w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.Jeśli ładnie się upiekł, to i będzie smaczny![]()
Mam nadzieję, że Wam posmakuje![]()
samanta @ 22 Apr 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1122161Zamierzam go zrobić. Spód już mam aczkolwiek jestem zdziwiona że bez jajek, kruche?
Moja tortownica ma 30 cm średnicy a mam kilogram sera, dobrze będzie ? nie lubię niskich serników! bez brzoskwiń, za to z rodzynkami....Bez jajek, do sernika taki lubię najbardziej. Można dodać żółtko, zagnieść i rozwałkować.
Tak jak Joanna napisała, nie będzie zbyt wysoki, ale nie powinien być niski.
Żeby był wysoki, powinnaś użyć min. 1,5 kg sera.
Napisz jak się udał![]()
Ja czekam na jaja, chłop ma przywieźć, i biorę się za sernik. Tym razem robię na ciasteczkowym spodzie.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.