Biszkopt puszek co zawsze się udaje

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,934
6,344
113
Super, to kamień z serca.
icon_wink.gif

tatter @ 5 Mar 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1566434No tak, w Jajkach jest maslo. Moze do masla trzeba dojrzec?
icon_wink.gif
Ta wspomniana przeze mnie jest z 84 o ile pamietam.
A może faktycznie to maslo nie jest tak istotne, jak mi się wydawało? Może chodzi głównie o proporcje i sposób przygotowania ciasta?
U M. Roux pomijając masło, proporcje są identyczne, jak w przepisie podanym przez Izoldę....
U P. Herme znalazłam np. biszkopt sabaudzki - bez masła, ale może istotniejsze jest to, że ubija się żółtka i białka oddzielnie i dodaje skrobię?
W każdym bądż razie cieszę się z naszej dyskusji tatter, bo każda okazja do nauki jest dobra.
icon_biggrin.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
QUOTE (Izolda @ 5 Mar 2015, 14:08 ) index.php?act=findpost&pid=1566446Ja bardzo lubię takie off-topy, znowu poszerzyłam swoją wiedzę, Pusiu dzięki
icon_smile.gif
.
Do uslug
icon_wink.gif

QUOTE (Joanna @ 5 Mar 2015, 14:50 ) index.php?act=findpost&pid=1566458Super, to kamień z serca.
icon_wink.gif

A może faktycznie to maslo nie jest tak istotne, jak mi się wydawało? Może chodzi głównie o proporcje i sposób przygotowania ciasta?
U M. Roux pomijając masło, proporcje są identyczne, jak w przepisie podanym przez Izoldę....
U P. Herme znalazłam np. biszkopt sabaudzki - bez masła, ale może istotniejsze jest to, że ubija się żółtka i białka oddzielnie i dodaje skrobię?
W każdym bądż razie cieszę się z naszej dyskusji tatter, bo każda okazja do nauki jest dobra.
icon_biggrin.gif
Joanno, mysle podobnie. Proporcje i sposob przygotowania - wlasnie o to chodzi w genoise. Maslo, powiedzmy, jest opcjonalne
icon_wink.gif

Ja rowniez sie ciesze, ze takie rozmowy od czasu do czasu sie pojawiaja, bo jak w kazdej niemal dziedzinie, tak i w kulinariach panta rhei, i trudno czasem byc na biezaco.

Powiem tylko, ze my tu mamy nieco uproszczone pojecie zagadnienia biszkopt. Otoz sponge zwykle oznacza ciasto przygotowane z proszkiem i tluszczem, np nasza Victoria Sandwich, czasem mlekiem, genoise to ciasto z jaj, cukru i maki (maki pszennej, pszennej i skrobii, maki i kakao). Przygotowanie sponge to albo miksowanie wszystkich skladnikow (ktorych wagowo jest tyle samo) jednoczesnie lub ubicie masla z cukrem, dodanie jaj, na koniec wmieszanie maki z proszkiem. Genoise mozna przgotowac rowniez na dwa sposoby - jak wyzej opisany przez Ize, lub zwyczajnie ubicie calych jaj z cukrem na bardzo gesta mase o potrojnie wiekszej objetosci do poczatkowej i delikatne wmieszanie przesianej maki, maki ze skrobia, maki z kakao. Niektore przepisy na genoise zawieraja niewielka ilosc masla.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Tak wczoraj o tych biszkoptach dywagowalysmy, a tu dzis moje dziecko upieklo Victoria Sponge. Stygnie wlasnie i zdaje sie kremem maslanym bedzie przekladac...

Ostatnią edycję dokonał moderator:

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
12,649
4,780
113
Taki wyszedł na trzech jajkach i w małej tortownicy

biszkopt1.jpg biszkopt2.jpg

Załączniki

• biszkopt1.jpg
    biszkopt1.jpg
    114.2 KB · Wyświetleń: 0
  • biszkopt2.jpg
    biszkopt2.jpg
    112 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy