- Mar 15, 2009
- 667
- 1
- 0
Przepis wyszperałam w internecie, niestety już nie pamiętam gdzie i trochę zmodyfikowałam. Widziałam na cinie podobne, ale ten jest naprawdę wart wypróbowania - ciasto wychodzi takie miękkie..
20 dag masła utrzeć z 15 dag cukru,opakowaniem cukru waniliowego i odrobinką soli. Dodawać kolejno 4 jajka i wciąż ucierać. Przesiać 20 dag mąki pszennej wymieszanej z płaską łyżką proszku do pieczenia i wymieszać drewnianą łyżką. Przesiać 4 dag mąki ziemniaczanej i wyrobić łyżką gładkie, gęste ciasto. Przełożyć je do natłuszczonej formy (raczej nie za dużej) - ja piekłam w tortownicy 24 cm. Wyłożyć owoce i piec 45-50 min w 170 stopniach.
Po wystudzeniu można polukrować lub posypać cukrem pudrem, zwłaszcza jeśli robi się z trochę kwaśniejszymi owocami.
Nawet miało sesję zdjęciową.

20 dag masła utrzeć z 15 dag cukru,opakowaniem cukru waniliowego i odrobinką soli. Dodawać kolejno 4 jajka i wciąż ucierać. Przesiać 20 dag mąki pszennej wymieszanej z płaską łyżką proszku do pieczenia i wymieszać drewnianą łyżką. Przesiać 4 dag mąki ziemniaczanej i wyrobić łyżką gładkie, gęste ciasto. Przełożyć je do natłuszczonej formy (raczej nie za dużej) - ja piekłam w tortownicy 24 cm. Wyłożyć owoce i piec 45-50 min w 170 stopniach.
Po wystudzeniu można polukrować lub posypać cukrem pudrem, zwłaszcza jeśli robi się z trochę kwaśniejszymi owocami.

Nawet miało sesję zdjęciową.
