Biszkopt warszawski

Eklerek

Member
Mar 15, 2009
667
1
0
Przepis wyszperałam w internecie, niestety już nie pamiętam gdzie i trochę zmodyfikowałam. Widziałam na cinie podobne, ale ten jest naprawdę wart wypróbowania - ciasto wychodzi takie miękkie..
icon_mrgreen.gif

20 dag masła utrzeć z 15 dag cukru,opakowaniem cukru waniliowego i odrobinką soli. Dodawać kolejno 4 jajka i wciąż ucierać. Przesiać 20 dag mąki pszennej wymieszanej z płaską łyżką proszku do pieczenia i wymieszać drewnianą łyżką. Przesiać 4 dag mąki ziemniaczanej i wyrobić łyżką gładkie, gęste ciasto. Przełożyć je do natłuszczonej formy (raczej nie za dużej) - ja piekłam w tortownicy 24 cm. Wyłożyć owoce i piec 45-50 min w 170 stopniach.
Po wystudzeniu można polukrować lub posypać cukrem pudrem, zwłaszcza jeśli robi się z trochę kwaśniejszymi owocami.

ciastozowockami.jpg

Nawet miało sesję zdjęciową.
dump.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Ciasto to znalazłam na blogu Niebo w gębie. Przepis pochodzi z dodatku kulinarnego do Gazety Wyborczej "Nowa kuchnia polska". To na prawdę bardzo szybkie, proste i pyszne ciasto. Można je podać zarówno gościom, jaki i zjeść w samotności, popijając szklanką mleka. Zamiast truskawek, świetnie sprawdziły by się także maliny czy jagody. Nostalgiczny smak dzieciństwa i babcinych wypieków. Polecam.

warszawski.jpg

120 g cukru
200 g masła
szczypta soli
4 jajka
200 g mąki pszennej
40 g maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu waniliowego

truskawki

Miękkie masło utrzeć z cukrem i solą. Nadal ucierając, dodawać po 1 jajku. Na koniec dodać obie mąki, przesiane z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przelać do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
Piekłam w formia 26 x 19 cm.

Na cieście ułożyć przekrojone na pól truskawki - skórką do dołu.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 40 min. ( do suchego patyczka)

Ciasto można polać lukrem:

8 łyżeczek cukru pudru utrzeć z 2 kroplami aromatu waniliowego, 1 łyżeczką soku z cytryny i 1 łyżeczka mleka.

Załączniki

• warszawski.jpg
    warszawski.jpg
    97.8 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Tylko ciekawe czemu to sie biszkopt nazywaj skoro z maslem jest
gruebel_2.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
mnie nie pytaj. nie mój przepis, sprzedaję, jak kupiłam.
jest pyszny.

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Nie pytam Ciebieeeee
icon_razz.gif
wiem,ze nie Twój przepis.
Ogólnie się zastanawiam
icon_mrgreen.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Gdzieś czytałam na ten temat. Okazuje się, że biszkopty z masłem to tyż biszkopty...
Jak znajdę kto to pisał to wklepię linka.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Masz, poświęciłam się
icon_razz.gif

pamiętałam, ze jest taka stronka o technologii wypieków.
To jeden z wielu rodzajów biszkoptu:

CYTATWyróżniamy następujące grupy wyrobów ciastkarskich:
ˇ Ciasto drożdżowe
ˇ Ciasto francuskie
ˇ Ciasto parzone
ˇ Ciasto bezowe
ˇ Ciasto kruche
ˇ Ciasto biszkoptowe
ˇ Ciasto biszkoptowo- tłuszczowe
ˇ Ciasto zbijane
ˇ Ciasto piernikowe
ˇ Ciasto waflowe
ˇ Wyroby z udziałem mas orzechowych, migdałowych lub surowców zastępczych (np. marcepan zastępczy)
CYTATBabki biszkoptowe z tłuszczem.
Odmianę babek biszkoptowych stanowią babki otrzymane z ciasta biszkoptowego z dodatkiem tłuszczu w ilości 8/10% w stosunku do masy ciasta. Proces przygotowania ciasta biszkoptowego odbywa się w podobny spaosób jak przy produkcji babek biszkoptowych. Różnica polega jedynie na dodaniu do napowietrzonej masy jajowo-cukrowej rozpuszczonego i ochłodzonego tłuszczu. Następnie dodaje się przesiana mąkę i miesza do otrzymania ciasta jednolitej konsystencji.

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

No i nie wiedzialam do tej pory, ze takie biszkoty też sa biszkoptami
icon_razz.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
daumen.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Nie mam zielonego pojęcia, nigdy nie piekłam ciasta z mąką kukurydzianą i nie wiem, jak się ona zachowuje.
Dodatek mąki ziemiaczanej do biszkoptu ma swój sens: ma on wtedy delikatniejszą strukturę.
Czy jest szczególny powód, dla którego unikasz mąki ziemniaczanej, czy ma to być eksperyment?
icon_smile.gif

Jeśli unikasz glutenu, to raczej przeszkadza tu mąka pszenna, nie ziemniaczana.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Asjenko, jeśli masz skrobię kukurydzianą, czyli tę białą zupełnie mąkę z kukurydzy, to możesz jej spokojnie użyć zamiast mąki ziemniaczanej. Natomiast zwykłej żółtej mąki kukurydzianej raczej bym tu nie użyła, wtedy dałabym 240 g mąki pszennej.

asjenka

Member
Kwi 7, 2006
124
0
0
Mała_Mi @ 29 Jun 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=993980Nie mam zielonego pojęcia, nigdy nie piekłam ciasta z mąką kukurydzianą i nie wiem, jak się ona zachowuje.
Dodatek mąki ziemiaczanej do biszkoptu ma swój sens: ma on wtedy delikatniejszą strukturę.
Czy jest szczególny powód, dla którego unikasz mąki ziemniaczanej, czy ma to być eksperyment?
icon_smile.gif

Jeśli unikasz glutenu, to raczej przeszkadza tu mąka pszenna, nie ziemniaczana.
Nie, to nie przez gluten, nie mam dostępu do mąki ziemniaczanej, a też nigdy nie próbowałam jej zamieniać w ciastach, więc musi być eksperyment
icon_smile.gif
Dam znać jak się powiódł
icon_smile.gif

Dziuniu, dzięki!!!

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
A, to trzymam zatem kciuki, żeby się udało
icon_smile.gif
Daj koniecznie znać
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy