Biszkopt warszawski

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
W kwestii mąki kukurydzianej...
Któregoś dnia zrobiłam taki biszkopt. Jajka ubite z cukrem a tu okazuje się, że są najróżniejsze produky ale mąki pszennej najmniej. Połowę porcji stanowiła mąka kukurydziana. Przez ten dodatek, moim zdaniem, ciasto nie zyskało ani na kolorze ani na strukturze. Zabrakło mu puszystości i lekkości, było bardziej "ciężkie".
Gdy się chce uzyskać puszysty biszkopt, radziłabym tak jak dziunia, pominąć kukurydzianą.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Moje utknęły przeważnie gdzieś pośrodku.
icon_mrgreen.gif

Zobacz zdjęcie z bloga, którego linkuję - tam zostały na wierzchy.
Ja nawet wole w środku, bo ciasto z wierzchu nie ma dziur, ale widać, może być rożnie. Moze zależy to od wielkości/ciężaru samych truskawek. Moje duże były.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Dziękuję. Polecam je, ponieważ jest puszyste, nie-suche i bardzo smaczne. No i przy tym wszystkim szybko się robi.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
icon_eek.gif
trzymam kciuki
daumen.gif
( i gryzę paluchy z nerwów)

mysz

Member
Cze 11, 2006
19,624
0
0
połowy już nie ma a ja dopiero teraz piszę... kopa mi w doopę.
Bardzo dobre, smakowało nawet mężowi który ciast z truskawkami nie jada.
U mnie truskawki zostały na górze, w ogóle Twoje zdjęcie Mi o wiele bardziej apetyczne.
Lukru nie zrobiłam z lenistwa.
Tortownica 26 cm bo taką miałam pod ręką, nieco plaskate ale najważniejsze że bez zakalca co w moim przypadku jest dużym sukcesem.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Jej, Mysz, ale się cieszę
freu.gif

To świetnie, że Wam tak smakuje i że się ładnie udało
icon_smile.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Inula, jaki cudowny Ci wyszedł!! Ogromnie się cieszę, że Ci smakuje!
icon_biggrin.gif

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
dziękuję
icon_mrgreen.gif

robiłam z 1,5 porcji w blasze 19x32 cm, truskawki przepołowione na pół skórką maczałam w mące i kładłam na ciasto lekko dociskając, aby troszkę się zapadła w ciasto
icon_smile.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Vidarko, wygląda bardzo apetycznie!
icon_biggrin.gif

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Vidarko - śliczny!!

A ja po poradę.
Robiłam go w niedziele i nie wyrósł mi w ogóle. Zakalca nie było, ale był taki zbity. Co mogłam zrobić nie tak?
icon_sad.gif
Trzymałam się dokładnie Twoich wskazówek...
Jedyną zmianą było to, że nie dałam truskawek do ciasta, bo chciałam przełożyć go kremem karpatkowym + truskawki i galaretka (na górze:) ). Nie lubię klasycznych biszkoptów, a ten wydał mi się w sam raz
icon_smile.gif

Najlepsze jest to, że i tak cały zjedliśmy
icon_mrgreen.gif

Ale nie dam za wygraną i i zrobię jeszcze raz - może jakies pomysly dlaczego nie wyrósł?
gruebel_2.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Hmmmm... to właśnie nie jest wcale "klasyczny" biszkopt. Nie "tortowy".
On wcale nie rośnie jak szalony. ciasto jest takie, jak na zdjęciu moim i na zdjęciach wszystkich dziewczyn, stosunkowo niskie.
myślę, że jeśli byś chciała go użyć do przełożenia masą to by lepiej było upiec 2 biszkopty.

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Mała_Mi @ 7 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=998580Hmmmm... to właśnie nie jest wcale "klasyczny" biszkopt. Nie "tortowy".
On wcale nie rośnie jak szalony. ciasto jest takie, jak na zdjęciu moim i na zdjęciach wszystkich dziewczyn, stosunkowo niskie.
myślę, że jeśli byś chciała go użyć do przełożenia masą to by lepiej było upiec 2 biszkopty.
No właśnie wiem, że to nie klasyczny (bo tych nie lubię) i dlatego pomyślałam, że z dodatkiem tłuszczu będzie mi bardziej odpowiadał
icon_smile.gif

Wyszedł taki twardy/zbity
icon_sad.gif

Ale to nic - będziemy robić do skutku - bo jeśli na Waszych zdjęciach tak pięknie wygląda to i mi musi się udać
icon_smile.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Cóż, mojego na pewno nie określiłabym jako twardy czy zbity. Raczej bym sie obawiała, czy nie będzie zbyt miękki, puchaty i kruszący się do przekłądania.

O-! wpadło mi na myśl: a nie za dużo mąki dałaś? finalnie masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Lejącego się budyniu.

Mam nadzieję, że się uda
daumen.gif

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
a może za mało utarłaś masło i jajka? Ja miksowałam robotem, prawie na puch, dopiero dodawałam mąkę z proszkiem
gruebel_2.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Ja tak samo, jak Inula. Oczywiście, robotem nie ręcznie.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy