Biszkopt - wątek zbiorczy

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
nie bede zakladac kolejnego watku odnosnie biszkotow dlatego pozwole sobie tutaj sie dopisac...

chcialabym upiec biszkopt troche wczesniej tzn we czwartek, a przekladac go w sobote ale jak go mam przechowac? tzn w czym i gdzie najlepiej?

Nadia

Member
Paź 28, 2004
1,057
0
0
Owiń go ściereczką, potem włoż do worka foliowego, ale nie zamykaj szczelnie.
Albo do pojemnika na ciasto. I połóż w chłodnym, suchym miejscu.
Dwa dni to dla biszkoptu niedużo
icon_smile.gif

katek

Member
Lis 27, 2005
858
0
0
To teraz pora na mnie:

4 jajka
1 szkl mąki
1 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić (najlepiej ręcznie) + cukier + żółtka, a następnie delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia.
W orginalnym przepisie była mąka pół na pół pszenna i ziemniaczana, ale dla mnie ciasto z mąką ziemniaczaną jest za suche. Gdy chcę mieć biszkopt kakaowy wówczas odbieram mąkę ze szklanki i w to miejsce dodaję kakao - tak aby zachować proporcje ilościowe.
Do tej pory piekłam biszkopt w temp. 170 stopni. Ostatnio odkryłam że pieczony w temp. 200 stopni jest bardziej puszysty.
Biszkopt na tort zawsze staram się piec dzień wcześniej.

stefanka-m

Member
Lis 17, 2007
150
0
0
Nadia @ 6 Apr 2005 napisał:
index.php?act=findpost&pid=104073Juz go w jakimś niebowym wątku podawałam
icon_smile.gif
:
Biszkopt z krupczatki
4 jajka
15 dkg cukru
15 dkg mąki krupczatki
2 łyżki wody (najlepiej mineralna gazowana)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
I reszta standardowo: białka na pianę (ze szczyptą soli), po troche dodać cukier, potem wodę - cały czas ubijać - potem po jednym dodać żółtka, i stopniowo mąkę pomieszana z proszkiem. Do tortownicy i do piekarnika(180stopni).
Biszkopty piekę do momentu jak brzegi zaczynają delikatnie odklejać sie od blaszki - wtedy już nie opadają (nawet szybko oziębione), ale nie są zbyt suche.
Bardzo szybko się robi i brudzi się tylko jedno naczynie. No, dwa, bo jeszcze kubeczek na żółtka <!--emoid:mrgreen:--><!--endemo--> .
Ten przepis z mąką krupczatką jest super,
znam go już kilka lat i zawsze piekę ten biszkopt na swoje urodziny- jest leciutki jak chmurka.
Ulubiona moja masa do tego biszkoptu to bita śmietana i kawa rozpuszczalna...rewelacja,
a krążki nasączam rumem Senioritą- jest rewelacyjny i wszystkim smakuje.
Pozdrawiam!!!

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
Na prosbe Moderatora, wpisuje przepis na biszkopt, ktory nigdy mnie nie zawiodl
icon_biggrin.gif

biszkopt na blache 26 cm srednicy to:
8 jajek
8 lyzek cukru
5 lyzek maki pszennej
3 lyzki maki ziemniaczanej

Najpierw ubijam mikserem same bialka, na sztywno. Miksujac dodaje cukier i mieszam pare dobrych minut. Piana powinna byc mocno zbita. Dodaje powoli zoltka ale tu juz mieszam recznie. Na koncu dodaje make, przesiewajac przez sitko i tez mieszam recznie. To wsjo
Wrzucam do piekarnika i pieke w 170 stopniach, okolo godziny - czyli do suchego patyczka. Biszkopt jest wyrosniety, nie kruszy sie, jest delikatny i jednoczesnie wilgotny

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy