index.php?act=findpost&pid=104073Juz go w jakimś
niebowym wątku podawałam
:
Biszkopt z krupczatki
4 jajka
15 dkg cukru
15 dkg mąki krupczatki
2 łyżki wody (najlepiej mineralna gazowana)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
I reszta standardowo: białka na pianę (ze szczyptą soli), po troche dodać cukier, potem wodę - cały czas ubijać - potem po jednym dodać żółtka, i stopniowo mąkę pomieszana z proszkiem. Do tortownicy i do piekarnika(180stopni).
Biszkopty piekę do momentu jak brzegi zaczynają delikatnie odklejać sie od blaszki - wtedy już nie opadają (nawet szybko oziębione), ale nie są zbyt suche.
Bardzo szybko się robi i brudzi się tylko jedno naczynie. No, dwa, bo jeszcze kubeczek na żółtka <!--emoid

--><!--endemo--> .
Ten przepis z mąką krupczatką jest super,
znam go już kilka lat i zawsze piekę ten biszkopt na swoje urodziny- jest leciutki jak chmurka.
Ulubiona moja masa do tego biszkoptu to bita śmietana i kawa rozpuszczalna...rewelacja,
a krążki nasączam rumem Senioritą- jest rewelacyjny i wszystkim smakuje.
Pozdrawiam!!!