- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0
Z braku przepisu na to, na co miałam ochotę, zmodyfikowałam kilka i wyszły mi granatowo-brązowe mufiny.
1,5 szkl jagód (połowę zmiksować)
300 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
70 g orzechów włoskich zmielonych
1 szkl maslanki lub jogurtu (210 gram)
1 jajko
60 ml dowolnego oleju/oliwy lub topionego masła
cukier waniliowy
250 g cukru brązowego drobnego
Kruszonka:
2 łyżki drobnego brązowego cukru + łyżeczka cynamonu
W misce zmiksować: maślankę, jajko, oliwę, cukier i cukier waniliowy.
Sypkie składniki wymieszać w drugiej misce, następnie połaczyc z mokrymi i jagodami.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
Foremki wypełnic masą, posypac kruszonką.
Piec 20-25 minut.
Smacznego!


1,5 szkl jagód (połowę zmiksować)
300 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
70 g orzechów włoskich zmielonych
1 szkl maslanki lub jogurtu (210 gram)
1 jajko
60 ml dowolnego oleju/oliwy lub topionego masła
cukier waniliowy
250 g cukru brązowego drobnego
Kruszonka:
2 łyżki drobnego brązowego cukru + łyżeczka cynamonu
W misce zmiksować: maślankę, jajko, oliwę, cukier i cukier waniliowy.
Sypkie składniki wymieszać w drugiej misce, następnie połaczyc z mokrymi i jagodami.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
Foremki wypełnic masą, posypac kruszonką.
Piec 20-25 minut.
Smacznego!