Blok kakaowy
Bardzo słodki i bardzo kaloryczny.
składniki
1/2 szklanki mleka, 3 szklanki cukru, 2 kostki masła lub margaryny (lepsze masło), 5 łyżek kakao, 1 paczka mleka w proszku (50 dag), 30 dag pokruszonych herbatników, dowolne bakalie, dowolny aromat
sposób przygotowania
Zagotować mleko z cukrem, po odstawieniu z ognia dodać masło, kakao i aromat. Po rozpuszczeniu i dokładnym wymieszaniu składników dodawać mleko w proszku, mieszając. Mleko najlepiej przesiewać przez sito, wtedy tworzy się mniej grudek. Na koniec dołożyć pokruszone ciastka i bakalie. Wylać do formy wyłożonej folią aluminiową.
Schłodzić w lodówce.
dodatkowe informacje
Uwaga! Uzależnia!
opinie na temat przepisu
--------------------------------------------------------------------------------
Bardzo smaczny. Trzeba jednak wykonać ściśle zgodnie z przepisem, ja dodałam za mało mleka w proszu i herbatników i wyszedł trochę za miękki. W smaku rewelacyjny
Przepis już został rozdany chętnym, w ostatni weekend połowa znajomych robiła blok wg tego przepisu i wszystkim bardzo smakował
ak2699 [27.10.2004 16:13]
--------------------------------------------------------------------------------
Blok cudo po prostu, taki słodki, że można zjeść tylko kawalątek!- ale to jest kolejna zaleta. Pierwszy blok, jaki robiłam i jadłam. Sukces 100%.
paulinna2612198 [23.08.2004 12:50]
--------------------------------------------------------------------------------
Ciekawe jak to się stało że ja jeszcze tej opinii nie wpisałam...? A juz wiem! Blok zajadałam i zapomniałam. Uzależnia to on super silnie i powinien mieć nakleiki na każdym kawałku jak na innych używkach Pyszny, wydajny i niewiele z nim roboty. Nadaje sie do transportu i do podania gościom ...jednym słowem:CUDO!
Dzieki za ten przepis równiez w imieniu męża który teraz gania za tym mlekiem 500 g po sklepach i się obrusza jak jest 400 g
Iguana [22.04.2004 18:25]
--------------------------------------------------------------------------------
Nutinko, blok Twojego pomysłu w moim domu idzie jak woda. Jeden z dużej keksówki wystarcza na kilka dni. Właśnie idę robić kolejny, aby starczyło do świat. A przepis poszedł w świat. Niestety, felerem jest tu cena mleka w proszku. Nawet nie wiedziałam, że jest takie drogie.
janie [3.04.2004 08:58]
--------------------------------------------------------------------------------
nic dodać nic ująć po prostu pycha
Kitek [10.03.2004 11:03]
--------------------------------------------------------------------------------
dobry ale jak dla mnie za słodki, mimo żedałam mniej cukru.
asia28 [15.01.2004 08:37]
--------------------------------------------------------------------------------
Najlepszy jaki kiedykolwiej jadłam.
bronka [18.11.2003 09:22]
--------------------------------------------------------------------------------
No i stało się! Jestem uzależniona... A już myślałam, że uda mi się nie jeść słodkiego
PYCHA!!!
Nalle [8.05.2003 15:05]
--------------------------------------------------------------------------------
W odróżnieniu od czekoladopodobnego bloku, który jadałam, kiedy byłam mała, nutinkowy blok jest prawdziwie czekoladowy i wcale nie szkoda utyć dla wszystkich miłych wspomnień z dzieciństwa i dla cudownego smaku.
kaczuszka [7.05.2003 12:41]
Bardzo słodki i bardzo kaloryczny.
składniki
1/2 szklanki mleka, 3 szklanki cukru, 2 kostki masła lub margaryny (lepsze masło), 5 łyżek kakao, 1 paczka mleka w proszku (50 dag), 30 dag pokruszonych herbatników, dowolne bakalie, dowolny aromat
sposób przygotowania
Zagotować mleko z cukrem, po odstawieniu z ognia dodać masło, kakao i aromat. Po rozpuszczeniu i dokładnym wymieszaniu składników dodawać mleko w proszku, mieszając. Mleko najlepiej przesiewać przez sito, wtedy tworzy się mniej grudek. Na koniec dołożyć pokruszone ciastka i bakalie. Wylać do formy wyłożonej folią aluminiową.
Schłodzić w lodówce.
dodatkowe informacje
Uwaga! Uzależnia!
opinie na temat przepisu
--------------------------------------------------------------------------------
Bardzo smaczny. Trzeba jednak wykonać ściśle zgodnie z przepisem, ja dodałam za mało mleka w proszu i herbatników i wyszedł trochę za miękki. W smaku rewelacyjny


ak2699 [27.10.2004 16:13]
--------------------------------------------------------------------------------
Blok cudo po prostu, taki słodki, że można zjeść tylko kawalątek!- ale to jest kolejna zaleta. Pierwszy blok, jaki robiłam i jadłam. Sukces 100%.
paulinna2612198 [23.08.2004 12:50]
--------------------------------------------------------------------------------
Ciekawe jak to się stało że ja jeszcze tej opinii nie wpisałam...? A juz wiem! Blok zajadałam i zapomniałam. Uzależnia to on super silnie i powinien mieć nakleiki na każdym kawałku jak na innych używkach Pyszny, wydajny i niewiele z nim roboty. Nadaje sie do transportu i do podania gościom ...jednym słowem:CUDO!


Iguana [22.04.2004 18:25]
--------------------------------------------------------------------------------
Nutinko, blok Twojego pomysłu w moim domu idzie jak woda. Jeden z dużej keksówki wystarcza na kilka dni. Właśnie idę robić kolejny, aby starczyło do świat. A przepis poszedł w świat. Niestety, felerem jest tu cena mleka w proszku. Nawet nie wiedziałam, że jest takie drogie.
janie [3.04.2004 08:58]
--------------------------------------------------------------------------------
nic dodać nic ująć po prostu pycha
Kitek [10.03.2004 11:03]
--------------------------------------------------------------------------------
dobry ale jak dla mnie za słodki, mimo żedałam mniej cukru.
asia28 [15.01.2004 08:37]
--------------------------------------------------------------------------------
Najlepszy jaki kiedykolwiej jadłam.
bronka [18.11.2003 09:22]
--------------------------------------------------------------------------------
No i stało się! Jestem uzależniona... A już myślałam, że uda mi się nie jeść słodkiego

Nalle [8.05.2003 15:05]
--------------------------------------------------------------------------------
W odróżnieniu od czekoladopodobnego bloku, który jadałam, kiedy byłam mała, nutinkowy blok jest prawdziwie czekoladowy i wcale nie szkoda utyć dla wszystkich miłych wspomnień z dzieciństwa i dla cudownego smaku.
kaczuszka [7.05.2003 12:41]
