Blyskawiczne curry z krewetkami*

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
prawn_indian_curry.JPG

Bardzo dobre i przede wszystkim blyskawiczne indyjskie curry. Przepis z magazynu BBC Good Food, w nawiasach moje zmiany.

olej
1 duza cebula posiekana (nie dalam)
duzy kawalek imbiru, starty
4 zabki czosnku, starte

1/2 chilli (dalam cale)
1 lyzeczka cukru palmowego/demerara itp
1 lyzeczka czarnej gorczycy (black mustard)
1 lyzeczka sproszkowanego kuminu (dalam pol)
1 lyzeczka kurkumy (dalam pol)
1 lyzeczka sproszkowanej kolendry
1 lyzeczka garam masali

2 lyzki octu slodowego - dalam jablkowy
400g puszka posiekanych pomidorow

400g duzych krewetek

sol, pieprz do smaku

do podania: ryz, jogurt, kolendra

1. Podsmazyc cebule. Gdy zacznie sie zlocic dodac czosnek, imbir i przyprawy, dalej podsmazac.
2. Zmniejszyc ogien, dodac pomidory i ocet, gotowac na malym ogniu kilka minut az sos nieco zgestnieje.
3. Dodac krewetki i podsmazac kilka minut az beda gotowe, doprawic.

SMACZNEGO
 

Załączniki

  • prawn_indian_curry.JPG
    prawn_indian_curry.JPG
    566.6 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
uwielbiam curry, jak tylko kupię krewetki, to na pewno zrobię.
bardzo apetyczne zdjęcie, Kiiri.
icon_smile.gif
 

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Vana, polecam, bo to bardzo dobre i najszybsze curry jakie zrobilam ;)
Niestety moje zdjecia wieczorne sa bardzo kiepskie, nie nauczylam sie jeszcze jak ustawic wszystko zeby swiatlo bardziej naturalnie wygladalo.
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,484
1,744
113
Jak dopadnę jutro kolendrę to zrobię. Akurat nie miałam pomysłu na resztę krewetek.

A w kwestii zdjęcia - masz w aparacie możliwość ustawienia temperatury barwowej?
 

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Mam, na jaka powinnam ustawic wieczorem? Musze wreszcie przysiasc i poczytac instrukcje :/ tylko zawsze jest cos innego do roboty :/
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,484
1,744
113
Nie powiem Ci na jaką, bo to zależy od oświetlenia w pomieszczeniu. Rozpiętość może być ogromna. Strzel sobie kilka fotek zmieniając za każdym razem temperaturę.
 

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Yrsa - dzieki
icon_smile.gif
przecwicze
icon_smile.gif


Malgoska, tak, przynajmniej wikipedia podaje ze to jest to samo
icon_smile.gif
poprawie w przepisie
icon_smile.gif
 

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
2,087
573
113

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,484
1,744
113
Melduję, że zrobiłam, ale nieco nieudolnie, bo jak już wrzuciłam na patelnię krewetki i zabrałam się za sprzątanie, to znalazłam talerzyk z posiekanym chilli. A dokładkę zapomniałam sobie posypać zieleniną. Też już posiekaną i leżącą na widoku
dump.gif

Dobre wyszło, ale nieco za gorzkie. Miałaś rację, Kiiri, zmniejszając ilość kurkumy. Następnym razem dam ciut więcej kuminu.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Yrsa, ciesze sie
icon_smile.gif
i mam nadzieje ze mimo wszystko bylo ok
icon_smile.gif
Jezeli wydawalo Ci sie za gorzkie to poza kurkuma nastepnym razem mozesz tez zmniejszyc ilosc czarnej gorczycy.
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,484
1,744
113
Tak, tak, OK i zdecydowanie do powtórki. Zapamiętam z tą gorczycą. Niestety nie miałam kolendry, a jedynie pietruszkę.