- Wrz 30, 2007
- 3,567
- 0
- 0

Bardzo dobre i przede wszystkim blyskawiczne indyjskie curry. Przepis z magazynu BBC Good Food, w nawiasach moje zmiany.
olej
1 duza cebula posiekana (nie dalam)
duzy kawalek imbiru, starty
4 zabki czosnku, starte
1/2 chilli (dalam cale)
1 lyzeczka cukru palmowego/demerara itp
1 lyzeczka czarnej gorczycy (black mustard)
1 lyzeczka sproszkowanego kuminu (dalam pol)
1 lyzeczka kurkumy (dalam pol)
1 lyzeczka sproszkowanej kolendry
1 lyzeczka garam masali
2 lyzki octu slodowego - dalam jablkowy
400g puszka posiekanych pomidorow
400g duzych krewetek
sol, pieprz do smaku
do podania: ryz, jogurt, kolendra
1. Podsmazyc cebule. Gdy zacznie sie zlocic dodac czosnek, imbir i przyprawy, dalej podsmazac.
2. Zmniejszyc ogien, dodac pomidory i ocet, gotowac na malym ogniu kilka minut az sos nieco zgestnieje.
3. Dodac krewetki i podsmazac kilka minut az beda gotowe, doprawic.
SMACZNEGO
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: