jeśli dubluję przepraszam ale nie znalazłam takiego przepisu
2 śmietany 18% (każda 400 g)
2 galaretki truskawkowe
2 łyżki (do zupy) cukru pudru
200 ml wrzątku (do rozpuszczenia galaretek)
około 500g truskawek
olejek zapachowy do ciast (u mnie migdałowy)
1.dno i bolki tortownicy wysmarować delikatnie ale dokładnie olejkiem(średnica tortownicy 21 cm)
2.na dnie rozłożyć truskawki
3.wrzątek wlać do sporego naczynia (musi sie zmieścić również 400g śmietany )
4.do wrzątku wrzucić cukier puder-wymieszać,dodać galaretki i mieszać całość do rozpuszczenia się wszystkich
drobinek żelatyny
5.po wymieszaniu kiedy galaretka jest jeszcze ciepła ale już nie gorąca włożyć delikatnie śmietanę i rozmieszać mikserem na najniższych obrotach dosłownie przez chwilkę,żeby się zbyt mocno nie spieniła
6.zalać owoce powstałym płynem
7.wstawić do lodówki-po godzinie powinno być gotowe
8.pod tortownicę postawić talerz-masa powinna się zsunąć na talerz sama
wrażenia smakowe były podzielone jedni stwierdzili, że była to pianka,inni ze sernik na zimno.w każdym razie to coś zniknęło błyskawicznie
aha ,cukier puder można dodać też dopiero po zmiksowaniu albo-jeśli masa jest wystarczająco słodka dla osoby próbującej-nie dodawać cukru wcale.
2 śmietany 18% (każda 400 g)
2 galaretki truskawkowe
2 łyżki (do zupy) cukru pudru
200 ml wrzątku (do rozpuszczenia galaretek)
około 500g truskawek
olejek zapachowy do ciast (u mnie migdałowy)
1.dno i bolki tortownicy wysmarować delikatnie ale dokładnie olejkiem(średnica tortownicy 21 cm)
2.na dnie rozłożyć truskawki
3.wrzątek wlać do sporego naczynia (musi sie zmieścić również 400g śmietany )
4.do wrzątku wrzucić cukier puder-wymieszać,dodać galaretki i mieszać całość do rozpuszczenia się wszystkich
drobinek żelatyny
5.po wymieszaniu kiedy galaretka jest jeszcze ciepła ale już nie gorąca włożyć delikatnie śmietanę i rozmieszać mikserem na najniższych obrotach dosłownie przez chwilkę,żeby się zbyt mocno nie spieniła
6.zalać owoce powstałym płynem
7.wstawić do lodówki-po godzinie powinno być gotowe
8.pod tortownicę postawić talerz-masa powinna się zsunąć na talerz sama
wrażenia smakowe były podzielone jedni stwierdzili, że była to pianka,inni ze sernik na zimno.w każdym razie to coś zniknęło błyskawicznie

aha ,cukier puder można dodać też dopiero po zmiksowaniu albo-jeśli masa jest wystarczająco słodka dla osoby próbującej-nie dodawać cukru wcale.
Ostatnią edycję dokonał moderator: