Bomba kaloryczna z białą czekoladą

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
Wg "Czekolada" z kuchennej półeczki - wyd. Parragon
Ciasto:
Ubić 2 jajka z 4 łykami cukru
Wsypać 5,5 łyżki mąki
Dodać 50 g stopionej białej czekolady (rozpuściłam w niewielkiej ilości gorącego mleka)
Dokładnie wymieszać

Posmarować tłuszczem tortownicę (w przepisie sugerują taką o 20 cm średnicy, moja
była większa.. warstwa ciasta była dość cienka, ale wcale mi to nie przeszkadzało, wręcz
przeciwnie :D ), posypać mąką.
Wlać ciasto , piec 25 minut w 180 stopniach (jeśli użyjecie większej tortownicy to warto
skrócić nieco czas pieczenia).
Wystudzić

Masa:
Zagotować 300 ml śmietany kremówki, pilnując , żeby się nie przypaliła
Zalać nią 350 g białej czekolady, wymieszać
Wystudzić
Wymieszać (mikser się przyda) z 250 g miękkiego twarożku
JA DODAŁAM żelatynę; chyba dobrze zrobiłam..
Masę wylać na ciasto
Wstawić do lodówki na minimum 2 h. Najlepsze jest następnego dnia

b4vHvPG6vBbfRvBvKB.jpg
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy