- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
Wg "Czekolada" z kuchennej półeczki - wyd. Parragon
Ciasto:
Ubić 2 jajka z 4 łykami cukru
Wsypać 5,5 łyżki mąki
Dodać 50 g stopionej białej czekolady (rozpuściłam w niewielkiej ilości gorącego mleka)
Dokładnie wymieszać
Posmarować tłuszczem tortownicę (w przepisie sugerują taką o 20 cm średnicy, moja
była większa.. warstwa ciasta była dość cienka, ale wcale mi to nie przeszkadzało, wręcz
przeciwnie
), posypać mąką.
Wlać ciasto , piec 25 minut w 180 stopniach (jeśli użyjecie większej tortownicy to warto
skrócić nieco czas pieczenia).
Wystudzić
Masa:
Zagotować 300 ml śmietany kremówki, pilnując , żeby się nie przypaliła
Zalać nią 350 g białej czekolady, wymieszać
Wystudzić
Wymieszać (mikser się przyda) z 250 g miękkiego twarożku
JA DODAŁAM żelatynę; chyba dobrze zrobiłam..
Masę wylać na ciasto
Wstawić do lodówki na minimum 2 h. Najlepsze jest następnego dnia
Ciasto:
Ubić 2 jajka z 4 łykami cukru
Wsypać 5,5 łyżki mąki
Dodać 50 g stopionej białej czekolady (rozpuściłam w niewielkiej ilości gorącego mleka)
Dokładnie wymieszać
Posmarować tłuszczem tortownicę (w przepisie sugerują taką o 20 cm średnicy, moja
była większa.. warstwa ciasta była dość cienka, ale wcale mi to nie przeszkadzało, wręcz
przeciwnie
Wlać ciasto , piec 25 minut w 180 stopniach (jeśli użyjecie większej tortownicy to warto
skrócić nieco czas pieczenia).
Wystudzić
Masa:
Zagotować 300 ml śmietany kremówki, pilnując , żeby się nie przypaliła
Zalać nią 350 g białej czekolady, wymieszać
Wystudzić
Wymieszać (mikser się przyda) z 250 g miękkiego twarożku
JA DODAŁAM żelatynę; chyba dobrze zrobiłam..
Masę wylać na ciasto
Wstawić do lodówki na minimum 2 h. Najlepsze jest następnego dnia
