- Paź 9, 2008
- 523
- 0
- 16
BOMBA Z OWOCAMI
Rolada biszkoptowa:
1/2 szkl. mąki wrocł.
2/3 szkl. cukru pudru
5 jaj
2 łyżki zimnej wody
15 dag. dżemu ( bez kawałków owoców )
1/2 op. cukru pudru
łyżeczka masła
bułka tarta do formy
Wykonanie rolady: ubij pianę, usztywnij ją dosypując
cukier, następnie dodawaj stale ubijając po jednym żółtku, do ubitych jaj dodawaj po 1 łyżce
mąki mieszaj dokładnie, ale delikatnie łyżką, dodaj wodę
wlej do wysmarowanej i posypanej bułką płaskiej formy
na wysokość ok. 1, 5- 2 cm. Piec w temp. 200 st. na złoty
kolor ok. 15 min. Wyjmij gorące ciasto na serwetce zwiń w
rulon. Kiedy ostygnie posmaruj dżemem i zwiń ponownie
schłódź w lodówce.
600 ml śmietanki kremówki ( 30%)
3 galaretki ( Winiary)
480g brzoskwiń z puszki - pokroić w dużą kostkę
mogą być różne owoce bez pestek np. truskawki,( winogrono wypestkować)
- roladę pokroić w cienkie plastry wyłożyć miskę ( kilka plastrów
zostawić na spód)
- zagotować 3 szkl. wody, wsypać galaretkę schłodzić
- ubić kremówkę ( bez cukru)
- tężejącą galaretkę wlać do kremówki – mieszać robotem na niskich obrotach
- szybko wrzucić przygotowane owoce wymieszać
- wlać do miski przykryć pozostałymi plastrami rolady
- schłodzić w lodówce min. 3-4 godz.
-wyłożyć na talerz
- posmarować glazurą
- dekorować według uznania
Glazura- 8 łyżek dżemu morelowego + 2 łyżki wody rozpuścić
w rondelku doprowadzić do wrzenia tak, aby była gładka
odstawić, aby zgęstniała.
Do glazury można dodać kilka kropel cytryny będzie
smaczniejsza.
Bombę podajemy dobrze schłodzoną.
Dodatkowa uwaga dotycząca krojenia rolady. Jeżeli pokroisz ją za grubo zabraknie na spód, uzupełniam wtedy biszkoptami.
Rolada biszkoptowa:
1/2 szkl. mąki wrocł.
2/3 szkl. cukru pudru
5 jaj
2 łyżki zimnej wody
15 dag. dżemu ( bez kawałków owoców )
1/2 op. cukru pudru
łyżeczka masła
bułka tarta do formy
Wykonanie rolady: ubij pianę, usztywnij ją dosypując
cukier, następnie dodawaj stale ubijając po jednym żółtku, do ubitych jaj dodawaj po 1 łyżce
mąki mieszaj dokładnie, ale delikatnie łyżką, dodaj wodę
wlej do wysmarowanej i posypanej bułką płaskiej formy
na wysokość ok. 1, 5- 2 cm. Piec w temp. 200 st. na złoty
kolor ok. 15 min. Wyjmij gorące ciasto na serwetce zwiń w
rulon. Kiedy ostygnie posmaruj dżemem i zwiń ponownie
schłódź w lodówce.
600 ml śmietanki kremówki ( 30%)
3 galaretki ( Winiary)
480g brzoskwiń z puszki - pokroić w dużą kostkę
mogą być różne owoce bez pestek np. truskawki,( winogrono wypestkować)
- roladę pokroić w cienkie plastry wyłożyć miskę ( kilka plastrów
zostawić na spód)
- zagotować 3 szkl. wody, wsypać galaretkę schłodzić
- ubić kremówkę ( bez cukru)
- tężejącą galaretkę wlać do kremówki – mieszać robotem na niskich obrotach
- szybko wrzucić przygotowane owoce wymieszać
- wlać do miski przykryć pozostałymi plastrami rolady
- schłodzić w lodówce min. 3-4 godz.
-wyłożyć na talerz
- posmarować glazurą
- dekorować według uznania
Glazura- 8 łyżek dżemu morelowego + 2 łyżki wody rozpuścić
w rondelku doprowadzić do wrzenia tak, aby była gładka
odstawić, aby zgęstniała.
Do glazury można dodać kilka kropel cytryny będzie
smaczniejsza.
Bombę podajemy dobrze schłodzoną.
Dodatkowa uwaga dotycząca krojenia rolady. Jeżeli pokroisz ją za grubo zabraknie na spód, uzupełniam wtedy biszkoptami.



