Lisko ,a będą przepisy?A może jakaś książka?
Margot @ 22 Nov 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=399543Lisko ,a będą przepisy?A może jakaś książka?Chyba ksiażka![]()
![]()
Małgosiu, Tatter odkryła kolejnego mistrza chlebowego, ale nie daje się namówić na jego książkę-cegłę, chociaż ma ją na wyciągnięcie ręki![]()
Facet od 30 lat prowadzi piekarnię organic, do chleba podchodzi tak jak my, że to żywa istota i trzeba do niej z sercem. Nie lubi chyba drożdży, a w każdym razie ich nadmiaru i jest rozgadany na maxa.
Ponieważ ten chleb uwiódł mnie od pierwszego wejrzenia, a goście których miałam w domu po upieczeniu pierwszego bochenka, cichaczem, kiedy wychodziłam do innego pokoju, podjadali go, bo tak im smakował, doszłam do wniosku, że ktoś, kto go wymyślił musi mieć więcej takich przepisów.
No i ma.
W przerwach między borodinskym (a nie ma ich wiele), wypróbowuję kolejne przepisy, ale nie nadążam ze zdjęciami, bo sama wszystko pożeram, zanim ostygnie. Aż cud, że nie ważę jeszcze 200 kg, choć może za krótko mam tę książkę.
Kurcze, jak ja lubię piec chleb. Jakie to fajne, jak rośnie sobie powoli, bez drożdży, a ja wierzę, że wyrośnie i będzie dobry. Czy jest tu więcej takich waryjatek?![]()
ja się zgłaszam,kocham piec chleby
CYTATOpracowałam już kilka kolejnych chlebów - z nasionami słonecznika, rosyjski, brioche...CYTATale nie nadążam ze zdjęciami, bo sama wszystko pożeram, zanim ostygnie. Aż cud, że nie ważę jeszcze 200 kg, choć może za krótko mam tę książkę.Lisko bez zdjęć ,proszę podaj przepisy
Można zrobic samemu https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=9787&hl=slod
hazo @ 23 Nov 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=399715Mam 2 pytania:
Pierwsze ogólne - w jakiej wielkości foremce z ilości podanej w przepisie go pieczecie?
Drugie do piekących w nas, t.j. w Polsce - skąd bierzecie słód? I przy okazji pytanie o syrop, który czasem występuje w przepisach na chleb. Czym go zastąpić, ew. gdzie kupić (nie chodzi o syrop klonowy).W foremce na chleb 1 kg lub w kwadratowej o boku 26 cm.
Słód można kupić w sklepie ze zdrową żywnością. Ja dodaję po prostu więcej melasy.
W sklepach eko są wszelkiej maści syropy kukurydziane, ryżowe itp.
Małgosiu - jak smak??? Ja nie piekę go w tak wysokiej temp., bo mi też się spiekał.jak rak. Rozgrzewam piekarnik do 230 st C, jak wstawiam chleb to zmniejszam do 210, piekę 10 min, a potem dopiekam w 190 st C. Przy temp. takiej jak w przepisie miałam twardą skórę (jak dla mnie, bo niektórzy twierdzą, że taka skóra w chlebie jest najważniejsza).
Malgosimi @ 23 Nov 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=399798Ja nie dałam słodu, bo melasa to dla mnie też słód (a ja w ogole mialam pyszną melasę carob) wiec dalam jej po prostu 50 g.Chyba jednak słód piekarniczy (czyli skrótowo biorąc uprażone, zmielone na mąkę ziarna) to coś zupełnie innego niż melasa - produkt uboczny produkcji cukru. Dziś mają mi przywieźć mąkę słodową. Już jestem ciekawa, co jej dodatek zmieni w moich chlebach.![]()
hazo @ 23 Nov 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=399915Chyba jednak słód piekarniczy (czyli skrótowo biorąc uprażone, zmielone na mąkę ziarna) to coś zupełnie innego niż melasa - produkt uboczny produkcji cukru. Dziś mają mi przywieźć mąkę słodową. Już jestem ciekawa, co jej dodatek zmieni w moich chlebach.
ja te make slodowa zamowilam juz dosyc dawno i uzywam. Dodaje do chlebow na razie 1-2 lyzki. Smaku to nie zmienia, ale wplywa na jakosc miazszu.
mirabbelka @ 23 Nov 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=399926ja te make slodowa zamowilam juz dosyc dawno i uzywam. Dodaje do chlebow na razie 1-2 lyzki. Smaku to nie zmienia, ale wplywa na jakosc miazszu.A jak wpływa?
Nie tylko. Do śledzi słodko-kwaśnych też bardzo dobrze pasuje.
To mój wczorajszy. Dziś smakuje równie dobrze, a może nawet bardziej.![]()
![]()
![]()
Rósł mi bardzo długo i to jest w zasadzie jedyna jego wada, bo ja lubię szybko wszystko doprowadzać do końca. Jest niski, bo miałam za długą foremkę do 1/2 porcji. Następny będzie robiony już z całej ilości.
Dzięki Tatter za wspaniałe przepisy.![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.