tokyoeyes
Member
- Gru 7, 2006
- 58
- 0
- 0
Inês @ 15 Feb 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=449987Wydaje mi sie, ze moglabym zastapic melase miodem...takim ciemnym eukaliptusowym. Czy wtedy moglabym sobie podarowac ten slod.. Zastanawiam sie nad tym chlebem na weekendowy wypiek.zastapic zawsze mozesz...nie ma pewnosci jadnak co do smaku chleba...ze slodu nie rezygnowalabym...
czyzbys nie mogla dostac ww skladnikow u siebie...czy po prostu nie lubisz molasy i slodu?
tatter @ 15 Feb 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=449994zastapic zawsze mozesz...nie ma pewnosci jadnak co do smaku chleba...ze slodu nie rezygnowalabym...
czyzbys nie mogla dostac ww skladnikow u siebie...czy po prostu nie lubisz molasy i slodu?Przyznam sie, ze nawet nie wiem jak taki slod piekarski sie po portugalsku nazywa. W pobliskim sklepie ze zdrowa zywnoscia widzialam gluten, ale ze slodem bedzie chyba trudno.
Co do melasy to istnieje w sprzedazy cos co sie nazywa "Mel de cana", ale wydawalo mi sie, ze miod bylby smaczniejszy.
Nadia @ 19 Feb 2007 napisał:index.php?act=findpost&pid=451929Ines, wydaje mi się, że mogłaś mieć ciasto zbyt rzadkie.
Mnie się tak parę razy zdarzyło przy czysto żytnich chlebach. Po prostu miękisz był zbyt słaby, żeby utrzymać ciężar chleba.
Generalnie, przynajmniej mnie, chleby nie opadają:
pszenne ciasta/chleby przy rzadszym cieście mają po prostu większe dziurki, żytnie mi nie tyle opadają, co się zapadają.
Jeszcze mi się przypomniało - może chleb przerósł przed włożeniem do pieca - wtedy też może trochę opaść.
Zastrzegam - to z moich doświadczeń, a jestem średnio doświadczonai rzadko praktykująca (zwłaszcza ostatnio).
Trudno sie mowi i piecze sie dalej. Zakwas juz w trakcie dokarmianiaCiasto jednak nie przeroslo, ale fakt, ze sie zapadlo. Mimo wszystko nie wydawalo mi sie za rzadkie.![]()
Tatter - rozgladne sie za termometrem. A skorka od gory dobra byla...Bede powtarzac, bo smakuje mi bardziej niz portugalska "broa" do wszelkich dan rybnych.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.