Borodinsky

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
Ilona @ 11 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=872865No ja sie w wątku "co upieklyscie" zastanawialam
icon_razz.gif

Kurde dlaczego tak daleko ode mnie
cry_1.gif

Piekne chleby - jak zwykle zresztą
fiesgrins.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

a przy okazji pobytu we Wrocławiu zapraszam
icon_razz.gif

a chlebek pyszny jak zawsze zresztą
mniam.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
O chyba, ze tak
icon_wink.gif
specjalnie się kiedyś wybiore po kawałek chleba
icon_mrgreen.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ale fajnie
icon_mrgreen.gif
Oczywiście, że dam znać
cvety.gif
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Tatter w sumie to ja nie wiem jak zacząć, żeby go opisać
icon_wink.gif
. Powiem w skrócie - żałuję, że upiekłam go dopiero teraz, bałam się, że będzie bardziej słodki, intensywniej kolendrowy, a on mnie zaskoczył - jest idealnie wyważony, wilgotny, leciutko lepki, ale broń Boże klejący, miąższ regularnie pokryty dziurkami, sprężysty, no po prostu pyszny, co ja będę gadać, sama wiesz najlepiej
lecker.gif
. Będzie dla mnie, tak jak dla Margot chlebem świątecznym. Dziękuję za ten wspaniały przepis
cvety.gif
, a zdjęcia będą niestety dopiero jutro, bo dziś ktoś ukradł słońce, mamy fatalną pogodę.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Izus, czekam na zdjecia i nawet nie wiesz jak sie ciesze, ze w koncu sie skusilas
icon_biggrin.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
No i zachciało mi się chleba
baa.gif


mniam.gif
mniam.gif
mniam.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Iza, widac jak na dloni...piekny chleb!
 

Mihrunnisa

Member
Mar 30, 2009
219
0
0
Mi wreszcie też udało się zabrać za Borodinskiego tylko się zastanawiam czy nie przedobrzyłam bo nie miałam słodu to go zastąpiłam melasą więc jest maksymalnie melasowaty a po za tym obawiam się o jego smak bo pomimo ze dałam te przepisowe 7 g kolendry mielonej to mi bardzo intensywnie pachniało
gruebel_2.gif
i mam nadzieję ze zakwas nie był za gęsty
Zobaczymy za mam nadzieję 3 do 4 godzin.
Co pi przyszło do głowy teraz zabierać się za chleb zamiast jutro rano
dump.gif
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
tatter @ 15 Oct 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=900765Iza, widac jak na dloni...piekny chleb!
Pusiu bo urosnę, cieszę się bardzo, że Ci się podoba
icon_smile.gif
.

Mihrunnisa mój też był tylko z melasą, dałam jej 50 gram, kolendry też dałam tyle co w przepisie i moim zdaniem jej zapach nie dominuje chleba, ale ja generalnie używam sporo przypraw, więc mój nos jest przyzwyczajony, nie chce Cię straszyć ale rośnięcie może potrwać dłużej niż 3 - 4 godziny
icon_wink.gif
. Wszystko zależy od mocy zakwasu i temperatury jaką masz w domu, a na przyszłość podpowiem Ci, że hydracja zakwasu powinna wynosić 150% - tą informację Tatter dodała na swoim blogu, tzn. że na każde 100g mąki powinnaś dodać 150g wody, wtedy jest idealnie i nie trzeba się martwić o konsystencję ciasta chlebowego.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy