Borodinsky

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Tatter, a jaki slod polecilabys kupic tutaj? Czy taki sie nada? Wlasnie wymieszalam Borodinskiego, ale bez slodu niestety z sama melasa. Wiem, ze podawalas sposob na zrobienie swojego, ale nie chce mi sie robic
icon_mrgreen.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Syso, nie znam tego z linka. Najczesciej kupuje firmy Meridian - jest bardzo dobry.
Ten wlasnej roboty to slod diastatyczny wiec warto zorbic, wystarczy Ci na dlugo i nada sie do kajzerek
icon_wink.gif

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Tatter ja tego linka tak na szybkiego podalam, bo najlatwiej mi i najszybciej kupic na Amazonie, a nic innego tam nie maja. Meridian znam, bo mam wlasnie molasses tej marki kupione w Tesco pewnie, ale nie widzialam chyba tam malt extract. A gdzie Ty kupujesz swoj?
Tatterku, dzieki za zachete, ale chyba za leniwa jestem na wlasnoreczna robote, przeczytalam Twoj przepis i mysle, ze prosciej mi bedzie kupic sloiczek.
icon_mrgreen.gif

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Ta, sasiadka, oni i tak na mnie z szacunkiem patrza, ze ja cos pieke, a wiekszosc pewnie mysli, ze home-made bread tzn. w maszynce wypiekam. Taka dygresja, ale mam tubylcza kolezanke, ktora bardzo lubie, bo jest fajna dziewczyna. I namawialam ja 2 lata na pieczenie chleba, zakwas obiecywalam dac i wszystkiego nauczyc i wspierac. W koncu kupila Panasonica maszynke i teraz jest cala szczesliwa, ze jedza domowego wypieku chleby i jak ona mogla zyc bez tej maszynki. A dodam, ze piecze z tych mieszanek Hovis'a, a teraz sie rozwinela o mieszanki Lidla, bo ponoc smaczne
icon_mrgreen.gif

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Tak sie rozplotkowalam, ze zapomnialam bardziej w temacie chlebka cos napisac. Wymieszalam skladnikiokolo 10 rano i pol godziny temu wyjelam go z pieca. Jestem zaskoczona, ze moj zakwas taki szybki, nastawilam sie na wielogodzinne oczekiwanie, a tu taka niespodzianka. Wyrosl szybko, pachnie oblednie. Jeszcze go nie przekroilam, bo cieply, ale wstawie zdjecia pozniej na pewno. Oczywiscie bez slodu, ale pierwsz raz go pieklam i juz sie uparlam na niego.

Mihrunnisa

Member
Mar 30, 2009
219
0
0
a ja chyba przedobrzyłam bo zarobi lam chlebek wieczorm i wsadziłam do lodówki w foremce i kicha nic nie ruszył :/
cry_1.gif
. Teraz siedzi mi w łazience gdzie jest najcieplej bo mi żal go wyrzucać

aklat

Member
Gru 10, 2007
1,309
0
0
mój też rósł bardzo długo, nastawiłam późnym popołudniem, a upiekłam dopiero nastepnego dnia rano, ale pyszny jest, i wymaga tak mało zachodu, ide nastawić kolejny
icon_wink.gif

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Upiekłam.
W piątek ok. 23 "nastawiłam" ciasto i uznałam, że ok. 6 muszę wstać, coby go upiec.
Aż budzik musiałam ustawić
icon_mrgreen.gif

Mieszając ciasto zorientowałam się, że mi mąki żytniej braknie, sypnęłam mu więc ok. 1/4 pszennej razowej.

Chleb upiekł się bardzo aromatyczny, dość ciężki, ale jednocześnie miękki i sprężysty. Jest wilgotny, właśnie zjedliśmy na kolację i stwierdzam, że lepszy niż po upieczeniu. Nie mogę się doczekać jak go jutro na sniadanie zjem do końca.

Na pewno do powtórki, może dam mu jeszcze nieco dłużej wyrosnąć. ZObaczymy
icon_smile.gif

Dziękuję za przepis.

oliweczka

Member
Maj 27, 2006
1,609
0
0
raz juz go robilam, na samym zakwasie i nie za bardzo sie udal...

uwielbiam kolendre i postanowilam probowac raz jeszcze
icon_smile.gif

ale tym razem dodalam tez troche drozdzy, jako ze moj nowy zakwas jeszcze bardzo mlody, no i przesypalo mi sie ciut tej mielonej kolendry...
wyrosl i upiekl sie ladnie, ale w srodku troche gliniasty i kolendra bardzo wyrazista;)
a moje 3-letnie dziecko -ku naszemu zdziwieniu - jadloby go na okraglo, najlepiej z dzemem z brzoskwini
dzieki za przepis, mysle, ze zrobie jeszcze kolejne podejscie

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,251
2,309
113
Amber nie czekaj tylko zrealizuj plany
rofl.gif

W żeliwnym garnku nigdy nie piekłem, gliniany bardzo dobrze służy Borodinskiemu (ale zapach...
lecker.gif
):
Borodinski.jpg
Borodinski_przekrój.jpg

Załączniki

• Borodinski.jpg
    Borodinski.jpg
    101.8 KB · Wyświetleń: 4
  • Borodinski_przekrój.jpg
    Borodinski_przekrój.jpg
    339.4 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Amber, upiecz w blaszce
icon_wink.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

kura.90

Member
Kwi 16, 2009
278
0
0
Piekłam jakieś dwa dni temu, a on nadal jest pyszny! Chyba nawet bardziej smakował mi dzień po upieczeniu. Niestety nie dodałam słodu, bo takowego nie posiadam. Dziękuję za przepis
icon_wink.gif

aklat

Member
Gru 10, 2007
1,309
0
0
i zapomniałam sie w końcu pochwalić, trzeci w kolei bochenek udało mi się w końcu sfotografować, to aktualnie mój ulubiony żytni chleb i najczesciej pieczony
icon_wink.gif

borodinsky.JPG

Załączniki

• borodinsky.JPG
    borodinsky.JPG
    52.7 KB · Wyświetleń: 4

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy