Borodinsky

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
  • Love
Reakcje: Elka

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,189
2,743
113
Też mi się podoba ten chleb. Tylko skąd o tej porze roku wziąć temperaturę 28°C w domu do wyrastania? 🤔
 
  • Love
Reakcje: Elka

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Ja mam w piekarniku specjalny program do wyrastania ciasta drożdżowego, ale zmniejszam fabrycznie ustawioną temperaturę z 40 do 30 stopni.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,189
2,743
113
Poczekam aż zaczną mocno grzać i spróbuję przy kaloryferze. Nie mam podobnej opcji w piekarniku. Najniższa w nim temperatura to 50°
 

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
13,197
7,908
113
Ja Wam zazdroszczę czasu na pieczenie chleba. Za mało bywam w domu, żeby tą całą procedurę z wyrastaniem przeprowadzić. Chociaż może uda mi się w jakiś weekend upiec, tylko muszę sobie tak godziny rozplanować, żeby pieczenie wypadło mi późnym wieczorem. No i zakwas wreszcie wyhodować, ale już sobie obiecałam, że po powrocie się za to biorę.
 
  • Like
Reakcje: Buka i Joanna

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,189
2,743
113
Bardzo dziękuję za rady. Niestety mój piekarnik ma najniższą temperaturę 50° i jest to piekarnik kompaktowy czyli niższy około 15 cm od tradycyjnego więc garnek z wodą też odpada.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,781
4,839
113
Hazo, a masz oświetlenie wewnątrz piekarnika? Włączone wystarczy do ogrzania wnętrza, chleby lubią taką temperaturę, mają potem ładne, drobne dziurki. :)
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy